Foto’s misbruik Abu Ghraib blijven bewijsmateriaal
De spraakmakende foto’s van misbruikte Iraakse gevangenen in de Iraakse Abu Ghraib–gevangenis blijven bewijsmateriaal in een eventueel proces tegen vier Amerikaanse soldaten. Een Amerikaanse militaire rechtbank in het Duitse Mannheim wees maandag, op de eerste dag van de hoorzittingen, de eis van de verdedigers van een van de aangeklaagden af om het materiaal te schrappen.
De advocaten van Charles Graner stelden dat het bewijsmateriaal tegen hun cliënt onrechtmatig zou zijn verkregen. Militaire onderzoekers namen spullen van Graner in beslag, waaronder een laptop en cd–roms met de intussen beruchte foto’s, zonder dat de gevangenbewaarder was verteld dat hij een verdachte was in het schandaal. Daardoor zouden de rechten van Graner zijn geschonden, aldus de juristen.
Graner komt als bewaker voor op de schokkendste foto’s die in de gevangenis bij Bagdad zijn gemaakt en later wereldwijd zijn gepubliceerd. Hij uitte maandag de vrees tot zondebok te worden gemaakt.
De rechter op de Amerikaanse basis in Mannheim weigerde ook in te gaan op Graners verzoek om een proces tegen hem buiten Irak te laten plaatsvinden. Graner had geklaagd dat een eerlijk proces voor een onbevooroordeelde jury in Bagdad vrijwel onmogelijk zou zijn door de commotie die het mishandelingsschandaal in Irak teweegbracht.
De verplaatsing van de eerste hoorzittingen van de vier militairen naar Duitsland had vooral praktische redenen. Doordat de zittingen in Mannheim worden gehouden, kunnen getuigen en verwanten van de verdachten makkelijker komen. Bij eerdere hoorzittingen in Bagdad bleek dat onder anderen de advocaten van de aangeklaagden niet aanwezig konden of wilden zijn wegens de hoge (verzekerings)kosten voor de reis naar het conflictgebied of wegens de onveiligheid in de Iraakse hoofdstad.
Behalve Graner worden in Mannheim Megan Ambuhl, Ivan Frederick en Javal Davis verhoord. De vier zouden zich in de Abu Ghraib schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en vernedering van Iraakse gedetineerden. Tijdens de hoorzittingen, die twee dagen duren, wordt bepaald of er voldoende bewijzen zijn om tot daadwerkelijke berechting te komen.