Binnenland

Zaans ziekenhuis grijpt in tegen bacterie

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) neemt ingrijpende maatregelen om een gevaarlijke, resistente darmbacterie definitief de kop in te drukken. Het ziekenhuis legt een verband met een zuiveringssysteem en gaat over op een volledig andere manier van afvalverwerking. De zogeheten NDM-darmbacterie is sinds vorig jaar 39 keer aangetroffen bij patiënten in Zaandam. Eén van hen is overleden.

ANP
18 September 2019 11:56Gewijzigd op 16 November 2020 16:59

Het medisch centrum stopt nu met het doorspoelen van toiletten met gerecycled water. In plaats hiervan wordt voortaan normaal leidingwater gebruikt. Volgens onderzoek kunnen bacteriën sneller groeien in het gerecyclede water dan in leidingwater, meldt het ZMC. Het ziekenhuis stopt ook met het vermalen van afval, dat vervolgens via de riolering naar een zuiveringsfilter wordt gestuurd.

Bij kwetsbare patiënten kunnen de bacteriën infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging veroorzaken.

De leverancier van het zuiveringssysteem, Pharmafilter, weerspreekt dat de bacterie iets met het systeem te maken heeft. Het bedrijf stelt dat de „verdachtmakingen iedere vorm van deugdelijk bewijs missen”. Directeur Maikel Batelaan zegt een gang naar de rechter niet uit te sluiten. Volgens hem weigert het ziekenhuis zijn bedrijf inzage te geven in onderzoeksrapporten waar het wel naar verwijst.

Volgens Pharmafilter zijn de vermalers al in de loop van 2018 verwijderd op verzoek van het ziekenhuis, de laatste in juni, maar heeft dat niets uitgemaakt voor de verspreiding van de bacterie. „Dit pleit Pharmafilter vrij.”

Het systeem wordt in nog vier ziekenhuizen gebruikt: het Erasmus MC in Rotterdam, het Franciscus Gasthuis in dezelfde stad, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. Pharmafilter stelt dat die ziekenhuizen vertrouwen hebben in de veiligheid van het systeem. Alleen in Zaandam spelen de problemen met de NDM-bacterie, aldus de leverancier.

Het Erasmus MC laat weten geen problemen te hebben met het reinigingssysteem. „We hebben een heel strenge afdeling infectiepreventie”, zegt een woordvoerder. „Wij hebben geen last gehad van resistente bacteriën.” Een verschil in toepassing met Zaandam is volgens de woordvoerder dat in het Rotterdamse academische ziekenhuis geen afval uit het lab via het bewuste systeem wordt afgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer