Muziek

Start nationale carillonestafette bij 75 jaar bevrijding Maastricht

In Maastricht gaat zaterdag 14 september een nationale carillonestafette van start waaraan 75 klokken in heel Nederland meedoen. Aanleiding is het feit dat Maastricht op 14 september 1944 –75 jaar geleden– als eerste grote Nederlandse stad werd bevrijd.

Redactie muziek
13 September 2019 14:00Gewijzigd op 16 November 2020 16:56
Het carillon in de toren van het stadhuis van Maastricht. beeld Frank Steijns
Het carillon in de toren van het stadhuis van Maastricht. beeld Frank Steijns

De nationale carillonestafette, een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging, begint op 14 september om 12.00 uur met een bespeling door beiaardier Philippe Reuser van het 350 jaar oude carillon van het stadhuis van Maastricht. Vervolgens volgt de carillonestafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland, naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers spelen een programma met muziek uit de periode van de Bevrijding.

In de loop van het jaar zijn er bespelingen op de carillons van onder meer het Vredespaleis in Den Haag, de Stevenskerk in Nijmegen, de Westertoren in Amsterdam en de Eusebiuskerk in Arnhem – in de laatste stad werden toren en carillon tijdens de Slag om Arnhem verwoest.

De meeste bespelingen vinden plaats op of rond de datum waarop de betreffende plaatsen werden bevrijd. Op Bevrijdingsdag klinken de klokken van de Grote Kerk in Wageningen. In Weert en Heerlen bespeelt stadsbeiaardier Frank Steijns de beiaards op zaterdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede.

Van oudsher staan carillons en kerkklokken symbool voor vrede en welvaart. Zo’n 9000 van de Nederlandse carillons en kerkklokken, met een totaalgewicht van 3,5 miljoen kilo klokkenbrons, werden in de oorlogsjaren uit de torens verwijderd om te worden omgesmolten en gebruikt ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Dankzij de inzet en vertragingstactieken van het verzet is bijna de helft van deze klokken uiteindelijk bewaard gebleven. Na de oorlog zijn alle geregistreerde klokken teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Meer informatie: www.klokkenspel.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer