Vredesoverleg Darfur van start in Abuja
De Sudanese regering en de twee rebellenlegers uit de regio Darfur beginnen maandag aan vredesbesprekingen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.
De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), hoopt dat een vredesmacht van de AU een rol kan spelen bij het beëindigen van het geweld in Darfur, dat meer dan een miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd. De vredesmacht zou moeten toezien op de ontwapening van de rebellen.
De Sudanese regering moet tegelijkertijd de Arabische milities (Janjaweed) ontwapenen, die in het gebied dood en verderf zaaien onder de zwarte burgerbevolking. Obasanjo zei er niet aan te twijfelen dat deze milities door de regering zelf zijn bewapend. De regering heeft dat altijd ontkend, al meldden de Verenigde Naties vrijdag dat de regering had toegegeven controle te hebben over een deel van de Janjaweed.
De AU heeft een vredesmacht van zo’n 2000 man aangeboden, maar de Sudanese regering is daarmee nog niet akkoord gegaan. Momenteel zijn er ruim 150 Rwandese AU-militairen in Darfur, ter bescherming van tachtig waarnemers. Verder is het de vraag hoeveel de vredesmacht van Obasanjo kan uitrichten in Darfur, een gebied dat ongeveer net zo groot is als heel Irak.
Beide rebellenlegers, het Sudanees Bevrijdingsfront (SLA) en de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid (JEM), hebben zware delegaties naar Nigeria gestuurd. De vorige vredesbesprekingen vonden plaats in Ethiopië en duurden tot 17 juli. Toen liepen de rebellen weg uit het overleg, omdat de regering zich niet aan bestaande akkoorden zou houden. De regering beschuldigde de rebellen er op haar beurt van steeds andere voorwaarden te stellen.
Als gebaar van goede wil heeft de regering in Khartoem aangekondigd het aantal paramilitairen in de regio Darfur met 30 procent te verminderen. Deze paramilitairen, vrijwilligers van het Volksverdedigingsleger (PDF), zijn officieel bedoeld om de strijd aan te binden met de rebellen in Darfur, maar zijn volgens de Verenigde Naties ook betrokken bij het geweld tegen de zwarte burgerbevolking.
De Sudanese regering heeft de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties een lijst gegeven met de namen van dertig leden van door de staat gesteunde milities in Darfur. De personen op de lijst worden verdacht van ernstige schendingen van de mensenrechten, waaronder verkrachtingen, meldden kranten in de hoofdstad Khartoem zondag.
De lijst is de eerste concrete bevestiging door Khartoem dat er sprake is van ernstige schendingen van de rechten van de mens door zijn Janjaweed-milities in Darfur. Tot dusver had de regering steeds ontkend dat er sprake van was dat verkrachting systematisch werd gebruikt als middel tot onderdrukking.