Binnenland

Kamerleden bieden boeren weinig hoop

Akkerbouwers die vorige week schade hebben geleden door de forse regenval, lijken geen steun uit Den Haag te ontvangen. Drie leden van de Tweede–Kamercommissie Landbouw kwamen donderdagmiddag het getroffen gebied rond Franeker inspecteren. Een pleidooi om de boeren te helpen, bleef echter uit.

ANP
19 August 2004 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

Het ministerie van Landbouw stelde woensdag al dat de schade „ondernemersrisico" is. Boeren kunnen zich sinds vorig jaar verzekeren tegen regenschade bij verzekeringsmaatschappij ArgiVer. De meeste boeren zijn echter niet verzekerd, omdat zij wachten op de verzekering van land– en tuinbouworganisatie LTO. Die verzekering, AquaPol, is pas volgend jaar af te sluiten.

De Noordelijke Land –en Tuinbouworganisatie (NLTO), die de Kamerleden in Noordwest–Friesland rondleidde, vindt dat haar leden tussen wal en schip vallen. „AquaPol is een onderlinge verzekering, dus het is logisch dat we willen dat zoveel mogelijk boeren meedoen. Daarom hebben de boeren zich niet verzekerd", aldus voorzitter G. Benedictus van de NLTO.

Commissievoorzitter Schreijer (CDA) noemt de situatie in Friesland uniek. „De combinatie van droge grond, de zoutwinning in het gebied waardoor de bodem daalt en de extreme regenval hebben de schade erg groot gemaakt", zegt ze. Maar ze was niet bereid steun toe te zeggen.

Kamerlid Snijder (VVD) vindt dat er door de schade geen boeren failliet mogen gaan. Maar ze wil ook niet direct geld toezeggen. Waalkens (PvdA) stelt boeren te kennen die wel een regenverzekering hebben. „De boeren in het gebied waar wij waren, wisten dat echter niet. Het is dramatisch, maar ik kan niet de garantie geven dat er geen bedrijven failliet gaan’, aldus Waalkens. Ook hij wil geen geld op tafel leggen.

Door de wateroverlast zijn veel wortelen en pootaardappelen verrot en onverkoopbaar. Daarnaast is Noordwest–Friesland een zogenaamd bruinrotgebied. Door het verhoogde risico op de aardappelziekte bruinrot mogen de boeren hun akkers niet besproeien. Een mogelijke uitbraak van bruinrot kan volgens Snijder negatieve effecten op de hele Nederlandse aardappelexport hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer