Binnenland

„Meer incidenten met lachgas in verkeer”

Steeds vaker gebruiken mensen lachgas terwijl ze deelnemen aan het verkeer. Dat concludeert de NOS, die er cijfers over opvroeg bij de politie. Het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, blijkt dit jaar tot nu toe al 2,5 keer zo hoog als in heel vorig jaar.

ANP
12 August 2019 00:32Gewijzigd op 16 November 2020 16:42
beeld ANP
beeld ANP

De politie maakte een inventarisatie van het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was. „Bijvoorbeeld rijden onder invloed, ongevallen en gevaarlijk rijgedrag”, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie tegen de NOS. Duizenden processen-verbaal zijn doorzocht op de term lachgas in combinatie met de woorden ballon, gasfles of cilinder. In 2016 ging het om 60 gevallen, in 2017 130, in 2018 380 en dit jaar tot nu toe 960.

Uit een onderzoek dat jongerenorganisatie TeamAlert deed met de NOS, komt ook naar voren dat jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto daar het risico niet van inzien. 47 procent van de ondervraagden denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt.

De verkeersincidenten met lachgas komen vooral in de grote steden voor. „Wij zien mensen gevaarlijke manoeuvres uithalen in het verkeer, doordat zij een ballon aan het vullen zijn of aan de mond zetten”, zegt hoofdinspecteur Paul Broer op politie.nl. „Ook al is de werking van lachgas van korte duur, het is direct van invloed op de rijvaardigheid.”

Lachgas bezitten of gebruiken is niet verboden, maar kan schadelijk zijn voor je hersenen of bijvoorbeeld je longen, aldus de politie. „Zelfs tot uren na het eigenlijke gebruik kan het je gedrag en rijvaardigheid beïnvloeden. Het is strafbaar om anderen in het verkeer in gevaar te brengen. Ook rijden onder invloed is strafbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer