AEX sluit weer lager na dramadagen
De Amsterdamse beurs is dinsdag na enkele dagen met forse verliezen vanwege de opgelopen handelsspanningen wederom in de min gesloten. Ook elders in elders in Europa werden verliezen genoteerd. De Verenigde Staten en China staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar en er is weinig hoop op een spoedig einde van hun onderlinge handelsconflict.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,7 procent lager op 537,28 punten. De hoofdindex raakte in de afgelopen twee handelsdagen al ruim 5 procent kwijt. De MidKap zakte 0,1 procent tot 808,91 punten. Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.
Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Takeaway de grootste stijger met een winst van 1,7 procent na berichten over verzet van aandeelhouder Aberdeen Standard Investments tegen de fusie van het maaltijdbestelbedrijf met Just Eat (plus 1,1 procent). Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler met een min van 2 procent.
PostNL won 3,9 procent en was de grootste winnaar in de MidKap. Het postbedrijf won een dag eerder al 4,8 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM klom 3 procent na een adviesverhoging door Bernstein. Beursintermediair Flow Traders, die in de afgelopen dagen profiteerde van de onrust op de beurzen, daalde 2,3 procent.
In Frankfurt steeg Deutsche Post DHL dik 2 procent. Het Duitse postbedrijf scherpte zijn winstverwachting voor het jaar aan. Metro daalde ruim 8 procent. Twee grote aandeelhouders zijn niet akkoord met de overname van het Duitse groothandelsbedrijf door de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský.
In Parijs klom Vivendi 4 procent. Het mediaconcern voert gesprekken met de Chinese technologiegigant Tencent over de verkoop van een belang in Universal Music Group. In Oslo zakte Norwegian Air 5,2 procent na tegenvallende passagierscijfers van de Noorse luchtvaartmaatschappij.
De euro was 1,1198 dollar waard, tegen 1,1192 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 54,44 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder, op 59,55 dollar per vat.