India schrapt speciale status Kashmir
India schrapt de speciale status van Kashmir. De regering wil de noordelijke deelstaat opdelen in twee afzonderlijke gebieden. Die moeten dan rechtstreeks worden bestuurd vanuit New Delhi.
De Indiase deelstaat heet voluit Jammu en Kashmir en geniet onder artikel 370 van de grondwet vergaande autonomie. Daar komt nu vermoedelijk een einde aan. Minister Amit Shah (Binnenlandse Zaken) maakte in het parlement bekend dat artikel 370 wordt ingetrokken.
Die bekendmaking zou voor onrust kunnen zorgen in de deelstaat. Daar hadden de autoriteiten de afgelopen tijd al een reeks veiligheidsmaatregelen genomen, formeel vanwege een terreurdreiging. Zo zijn politici in Kashmir onder huisarrest geplaatst, moesten toeristen vertrekken en stuurde het leger extra manschappen.
De hindoe-nationalistische BJP-partij van premier Narendra Modi wil al langer af van de speciale status van Jammu en Kashmir. Die zou de integratie van het gebied, waar veel moslims wonen, in de rest van India in de weg staan. De BJP boekte eerder dit jaar een ruime verkiezingsoverwinning.
De voormalige hoogste bestuurder van Kashmir, Mehbooba Mufti, sprak op Twitter over „de donkerste dag van de Indiase democratie”. Ze noemde het schrappen van artikel 370 „illegaal en ongrondwettig” en stelde dat India zo een bezettingsmacht wordt in Jammu en Kashmir.
Ook buurland Pakistan reageert boos. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het Indiase besluit „nooit acceptabel zal zijn voor inwoners van Jammu en Kashmir en Pakistan” en wil al het mogelijke doen om de „illegale stappen” te dwarsbomen. Minister Shireen Mazari (Mensenrechten) spreekt op Twitter over een „illegale annexatie”.
Kashmir wordt geclaimd door zowel India als Pakistan. Die landen hebben allebei een deel van het gebied in handen. Ze hebben sinds 1947 meerdere oorlogen uitgevochten over de grensregio.