Verdachte aanslagen Madrid in Roosendaal aangehouden
De nationale recherche heeft woensdag een man aangehouden van wie ze denkt dat hij internationaal wordt gezocht voor betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op 11 maart in Madrid.
Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit woensdag laten weten. Politie en justitie hadden aanwijzingen dat een of meerdere personen die wegens de aanslagen worden gezocht, zich in Nederland zouden ophouden. De politie deed daarom invallen op twee adressen in Roosendaal.
In totaal zijn negen personen aangehouden van wie er zeven zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst. Zij worden niet met de fatale explosies in verband gebracht.
De identiteit van twee verdachten wordt nog onderzocht. Een van hen is in verzekering gesteld vanwege de internationale signalering voor betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in de Spaanse hoofdstad. Voordat er meer over hem gezegd kan worden, moet eerst blijken dat het echt om deze persoon gaat. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft leden van een antiterreurbrigade naar Nederland gestuurd om de verdachte te identificeren.
Volgens bronnen van Spaanse inlichtingendiensten behoort de man „zeer waarschijnlijk" tot de harde kern van de terroristen die op 11 maart toesloegen, meldde het Spaanse persbureau EFE. Er zijn voldoende aanwijzingen om hem in die harde kern te plaatsen, stellen deze bronnen. Persbureau Europa Press berichtte dat er zeer waarschijnlijk twee verdachten van de aanslagen in Madrid zijn opgepakt in Nederland.
De andere arrestant zit volgens het landelijk parket evenwel alleen vast voor het bezit van drugs. Op één adres is beslag gelegd op zeshonderd XTC–tabletten en ongeveer een halve kilo cocaïne. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket worden er verder geen aanhoudingen meer verwacht. Het ging volgens hem om een specifieke actie.
Door de bomaanslagen op vier treinen kwamen 191 mensen in Madrid om het leven. Ruim 2000 gewonden werden in ziekenhuizen behandeld. Circa 2700 personen kregen psychologische hulp. In verband met de aanslagen werden rond de vijftig mensen aangehouden, voornamelijk Marokkanen. De meesten zijn weer vrijgelaten. Al langer gaan er geruchten dat er moslimextremisten in Nederland contacten onderhouden met extremisten die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid. Na de aanslagen in de Spaanse hoofdstad is onder anderen Rabei Osman el–Sayed Ahmed in Italië gearresteerd.
Hij is volgens de Spaanse autoriteiten het brein achter de aanslagen in Madrid. In een afgeluisterd telefoongesprek zegt deze Egyptische verdachte, bijgenaamd ’Mohammed de Egyptenaar’, dat in Nederland een groep moslimextremisten paraat heeft gestaan om aanslagen te plegen.
Die cel is „om verscheidene redenen" uiteengevallen. Uit het afgeluisterde gesprek, waarvan de Spaanse krant El Pais de inhoud wist te achterhalen, bleek niet of deze groep aanslagen in Nederland of elders in Europa moest plegen.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) opdracht gegeven te onderzoeken of deze cel inderdaad bestaat en wat het doel was of is. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.