Tentoonstellingen over Stasi gesloten
De dienst die de archieven beheert van de Stasi, de geheime politie van het vroegere Oost-Duitsland, heeft alle tentoonstellingen en informatiecentra voorlopig gesloten. Dat is dinsdag in Berlijn bekendgemaakt.
Christian Booß, woordvoerder van de dienst, zei dat met de sluiting gevolg wordt gegeven aan het vonnis dat het federale gerechtshof voor bestuurszaken vorige week velde in de zaak van het Stasi-materiaal over de voormalige bondskanselier Helmut Kohl. Het hof bepaalde dat Kohl recht heeft op persoonsbescherming en dat de dossiers niet openbaar gemaakt hoeven te worden.
Booß zei dat de archiefdienst al het openlijk toegankelijke materiaal opnieuw onder de loep moet nemen om te kijken of er niet in strijd met het vonnis wordt gehandeld. „Veel dingen moeten nu doorgestreept worden, andere mogen helemaal niet meer openbaar gemaakt worden”, zei Booß. De tentoonstelling in het informatie- en documentatiecentrum over de Stasi in Berlijn wordt gesloten, net als tentoonstellingen in enkele Oost-Duitse steden en het Beierse Bamberg. Juristen van de archiefdienst zullen waarschijnlijk enkele weken nodig hebben om te bepalen welk materiaal nog ter inzage mag worden gegeven aan wetenschappers, journalisten en het grote publiek.
Kohl had met succes aangevoerd dat hij slachtoffer was geworden van de Stasi, die de telefoon van de ex-bondskanselier afluisterde. Bekende en onbekende Duitsers die voor de geheime dienst werkten, kunnen nu hetzelfde argument gebruiken bij pogingen hun verleden onder de pet te houden.
De voorzitter van de archiefdienst, Marianne Birthler, moet zich bij de uitspraak van het hof neerleggen. Zij pleit voor aanpassing van de wet op de Stasi-dossiers, die na de Duitse hereniging in 1990 werd aangenomen. Birthler wil dat de archieven toegankelijk blijven in het belang van de geschiedschrijving over Duitsland, maar zij onderkent dat de privacy van personen beschermd dient te worden.