Minister Volksgezondheid Congo stapt op
De minister van Volksgezondheid van de Democratische Republiek Congo heeft maandag zijn ontslag aangeboden. Oly Ilunga stapte op nadat president Felix Tshisekedi hem had vervangen als belangrijkste aanspreekpunt in de strijd tegen ebola. De uitbraak van de gevreesde virusinfectie heeft in het noordoosten van het Afrikaanse land al ten minste 1700 mensen het leven gekost.
„Als gevolg van uw besluit het antwoord op de ebola-epidemie onder uw directe supervisie te plaatsen, dien ik bij deze mijn ontslag in als gezondheidsminister”, aldus Ilunga in een brief aan zijn baas. Het bureau van Tshisekedi kondigde zaterdag aan dat een multidisciplinair team de verantwoordelijkheid krijgt voor het beteugelen van de dodelijke ziekte. Dat team zal rechtstreeks rapporteren aan de president.
„Zoals in elke oorlog, want daar hebben we het over, kunnen er geen verschillende centra van besluitvorming zijn. Het risico verwarring te zaaien is groot”, schrijft Ilunga. Hij hekelt ook al enige tijd de gang van zaken rond de introductie van een tweede experimenteel vaccin tegen ebola. Daartegen bestaat in de getroffen regio een groot wantrouwen.
Tot dusver zijn circa 170.000 Congolezen ingeënt met een middel dat de Duitse farmaciereus Merck heeft ontwikkeld. Het is getest en effectief maar nog niet geregistreerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) propageert, onder meer om tekorten te voorkomen en de ziekbestrijding te verbeteren, een Amerikaans vaccin van Johnson & Johnson dat nog in de testfase zit maar volgens de fabrikant veilig is. In een Nederlands pakhuis ligt een flinke hoeveelheid doses klaar.
Ilunga, zelf arts, waarschuwt dat de bevolking in de bedreigde gebieden niet als proefkonijn wil worden gebruikt. Het heeft volgens hem geen zin een nieuw middel in de strijd te gooien dat is „voorgesteld door participanten met gebrek aan ethisch besef”, terwijl belangrijke informatie is achtergehouden voor de gezondheidsautoriteiten.