Scholen en leraren: noodpakket tegen tekorten
Het personeelstekort en de hoge werkdruk in het onderwijs zijn volgens vakbonden, scholen en schoolleiders zo nijpend, dat alleen een fors noodpakket uitkomst kan bieden. Werkgevers, die zijn verenigd in de PO-Raad en VO-raad, en werknemers roepen het kabinet in een gezamenlijke brief op om 423,5 miljoen euro te investeren. Het liefst nog in 2020.
Met het geld moet de werkdruk veel sneller worden verminderd dan in de huidige kabinetsplannen, waarin investeringen over meerdere jaren worden uitgesmeerd. De salarissen in het basisonderwijs én het voortgezet speciaal onderwijs zouden omhoog moeten.
Maar verantwoordelijk minister Arie Slob valt terug op „het regeerakkoord, dat duidelijk is”. Wel gaat hij „eens rustig bekijken” wat het onderwijs van hem vraagt. Daar heeft hij nog even de tijd voor, want „Prinsjesdag is het moment waarop we gaan aangeven wat we gaan doen in dat jaar”. Slob vindt het wel goed dat het onderwijs in de aanloop naar die derde dinsdag in september zijn wensen op tafel legt.
De onderwijsorganisaties pleiten verder voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van leraren in ‘achterstandsgebieden’. „Deze scholen hebben grote moeite om leraren aan te trekken. Dat vormt een directe bedreiging voor de kwaliteit van onderwijs”, schrijven ze.
Voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt dat een noodpakket het verschil kan maken. „Op dit moment weten de kinderen in Nederland niet eens of ze volgend jaar allemaal een leerkracht hebben. Wat een armoede.”