Adempauze op Europese beurzen
De Europese beurzen bleven dinsdag dicht bij huis. Beleggers deden het rustig aan na de mooie winsten een dag eerder, die volgden op de hervatting van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak was Galapagos in trek na positief nieuws over een ontstekingsremmer van het bedrijf.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 568,71 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 801,27 punten. Parijs en Frankfurt daalden 0,1 procent. Londen kreeg er 0,5 procent bij.
Biotechnoloog Galapagos was de grote winnaar in de AEX met een winst van 6,5 procent. Beleggers reageerden positief op het bericht dat onderzoekspartner Gilead nog dit jaar een vergunningsdossier wil indienen bij de Amerikaanse toezichthouder FDA voor ontstekingsremmer filgotinib. Staalconcern ArcelorMittal was hekkensluiter met een verlies van ruim 3 procent.
In de MidKap stond PostNL in de staartgroep met een min van 1,9 procent. De Telegraaf meldde dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar verluidt geen toestemming geeft voor het samengaan van PostNL en Sandd. Het kabinet zou de fusie daarom via wetgeving moeten regelen. Volgens de toezichthouder zelf is er evenwel nog geen besluit genomen.
Nedap steeg 4,6 procent. Het bedrijf staat op het punt om zijn Franse dochteronderneming te verkopen aan het Franse investeringsfonds B&Capital. De netto-opbrengst zal vooral worden gebruikt om het dividend over 2019 eenmalig te verhogen.
AB InBev klom ruim 1 procent in Brussel. Budweiser Brewing Company, de Aziatische divisie van ’s werelds grootste brouwer, gaat op 18 juli naar de beurs in Hongkong. Met de beursgang kan bijna 8,7 miljard euro worden opgehaald.
In Londen daalde WPP 2 procent. Het Britse reclamebedrijf voert exclusieve gesprekken om een meerderheidsbelang in marktonderzoeker Kantar te verkopen aan investeerder Bain Capital. De deal heeft naar verluidt een waarde van 4 miljard dollar.
De euro was 1,1293 dollar waard, tegen 1,1306 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 58,95 dollar. Brentolie werd eveneens 0,2 procent goedkoper, op 64,92 dollar per vat.