‘Klimaatakkoord zet industrie op achterstand’
De industrie is niet blij met de nieuwe klimaatplannen van het kabinet. De CO2-heffing die het kabinet voorstelt, zet volgens brancheorganisaties als VNCI en FME Nederlandse industriële bedrijven op achterstand ten opzichte van het buitenland.
„Dit kan en mag de bedrijven niet dwingen tot onrendabele investeringen”, zeggen ze. „Het prijst Nederlandse bedrijven uit de internationale markt, belemmert investeringen in duurzame innovaties en bedreigt daarmee de werkgelegenheid in de industrie en aanpalende bedrijfstakken.”
Industriebedrijven zien daarnaast nog veel onduidelijkheden in de klimaatplannen van het kabinet, die de onzekerheid versterken. Zo is niet duidelijk wanneer de heffing ingaat en hoe wordt omgegaan met factoren als niet-beschikbare infrastructuur.
De branche stelt betrokken te willen worden bij de verdere uitwerking. „Wij geloven dat Nederland voorop kan lopen in de wereld, maar deze aanpak maakt het in de praktijk buitengewoon moeilijk voor veel van onze bedrijven. Buitenlandse hoofdkantoren begrijpen niet waar Nederland nu heen wil.”
„Een politiek akkoord, maar nog geen breed maatschappelijk gedragen akkoord.” Zo typeren de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland de klimaatvoorstellen van het kabinet. „Wij gaan nu met de achterban de mogelijke effecten in kaart brengen, want dit is allemaal nog heel erg macro. Daarna gaan we met het kabinet in gesprek of we tot een maatschappelijk akkoord kunnen komen. Voor een akkoord dat 30 jaar mee moet, is draagvlak - voorbij de politieke tekentafel - essentieel voor zowel klimaat als economie.”
Er klinken ook positieve geluiden. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland is bijvoorbeeld positief over de ambitieuze aanpak. Nu het kabinet het Klimaatakkoord heeft vastgesteld, lijkt de weg vrij om anderhalf miljoen bestaande woningen vóór 2030 duurzaam en energiezuinig te maken. Dat is erg belangrijk voor de ruim 6300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel.