Kabinet: Aanpak Urgenda mogelijk onvoldoende
De stappen die speciaal worden genomen om te voldoen aan het spraakmakende Urgenda-vonnis, zijn mogelijk niet voldoende. Het kabinet blijft zoeken naar nieuwe maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. „We kunnen de effecten niet exact voorspellen”, aldus vicepremier Hugo de Jonge vrijdag over de „zware opgave”.
Op aandringen van milieuorganisatie Urgenda oordeelde de rechter dat Nederland volgend jaar al een kwart minder broeikasgassen moet uitstoten dan in 1990. De maatregelen die het kabinet vrijdag presenteerde, leveren samen een besparing op van zo’n 4 megaton CO2, terwijl 9 megaton nodig zouden zijn.
De Jonge hoopt echter dat de gelijktijdig aangekondigde maatregelen van het Klimaatakkoord de reductie kunnen versterken. Of het genoeg is, zal in het najaar moeten blijken als de maatregelen worden doorgerekend, aldus de vicepremier. Volgens hem is de „intentie om het vonnis uit te voeren, maar de opdracht is wel groot”.
Het kabinet heeft 500 miljoen euro uitgetrokken voor de uiteenlopende plannen. Het kabinet wil met subsidies de industrie stimuleren om CO2-uitstoot te verminderen met bestaande technieken en installaties. Huiseigenaren worden opgeroepen folie achter radiatoren te plakken. Automobilisten moeten er nog beter op letten dat hun banden de juiste spanning hebben, om brandstof te besparen.
Het bedrijf Fibrant op het Limburgse bedrijventerrein Chemelot krijgt geld om zo snel mogelijk de uitstoot van lachgas terug te dringen. Ook het affakkelen bij de winning van olie en gas moet minder. Eerder was al aangekondigd om op 1 januari volgend jaar de kolengestookte Hemwegcentrale in Amsterdam te sluiten.
Wat betreft de vervuilende varkenshouderij, komt er meer geld beschikbaar om deze boeren uit te kopen.