Van Miert: Kroes moet onafhankelijk zijn
Kroes’ post Mededinging is een van de drie, vier zwaarste portefeuilles in de nieuwe Europese Commissie. „Op Mededinging is het van groot belang dat ze doortastend, coherent en volledig onafhankelijk is.” Dat zegt de Belgische oud-eurocommissaris Karel van Miert.
Van Miert had de post Mededinging van 1993 tot 1999 en werd in die tijd soms „de machtigste man van Europa” genoemd. In 2000 volgde hij Kroes op als president van de Universiteit Nyenrode.
Van Miert vertelt dat hij in zijn tijd als commissaris vaak kritiek kreeg uit eigen land als hij als commissaris hard moest oordelen over ongeoorloofde overheidssteun of over voorgenomen fusies. De Belgen vonden dat hij over Belgische bedrijven extra streng was.
Ook Kroes moet daar rekening mee houden, zegt Van Miert. Al haar commissariaten bij bedrijven zoals Ballast Nedam, NS, Volvo, Nedlloyd en NCM zal ze overigens onmiddellijk moeten opgeven, aldus Van Miert.
De Belgische oud-eurocommissaris zegt dat de post van Mededinging zo bijzonder is omdat de Europese Commissie hier eigen macht heeft en nauwelijks hoeft te overleggen met de ministers van Financiën of Economische Zaken van de EU-lidstaten.
De belangrijkste dossiers die Kroes binnenkort op haar bord krijgt zijn die van de antikartelmaatregelen tegen softwarebedrijf Microsoft en de Franse overheidssteun aan industrieconcern Alstom. Ook fusies tussen grote bedrijven vallen onder de commissaris Mededinging.
Toen Van Miert die post bezette, had hij onder meer te maken met de technoleaseconstructie die in 1993 was toegepast tussen de Rabobank en Philips. Van Miert concludeerde toen, na twee jaar onderzoek, dat de Nederlandse overheid geen staatssteun had gegeven.
Van Miert noemt de dossiers „veeleisend en zeer ingewikkeld.” Kroes moet er volgens hem „van de morgen tot de avond bovenop zitten. En ze mag geen fouten maken, want anders komt het via het Europees Hof van Justitie als een boemerang weer terug.”
Ook binnen de Commissie zal Kroes de strijd aan moeten gaan, want als zij landen op de vingers tikt vanwege overheidssteun aan bedrijven zijn er altijd commissarissen die minder streng willen zijn. „Het is een functie die heel veel vergt. Ze moet zich omringen met de beste technocraten die er zijn en verder goed luisteren en altijd objectief blijven. Ze mag geen enkel land of bedrijf voortrekken.”
Van Miert is overigens positief over de eerste daden van voorzitter Barroso. „Hij is er bijzonder snel in geslaagd een evenwichtige Commissie samen te stellen. Dat is belangrijk, want nu hebben de commissarissen meer tijd om zich voor te bereiden op de ongetwijfeld warme hoorzittingen die ze gaan hebben in het Europees Parlement.”