El Salvador stuurt troepen naar Irak
De regering van El Salvador wijkt niet voor dreigementen van moslimgroepen en stuurt volgende week dinsdag volgens plan 380 militairen naar Irak. Het nieuwe contingent lost de groep af die sinds februari dit jaar actief is in het Arabische land.
Een groep met de naam Islamitische Tawhid zette donderdag een verklaring op internet met dreigementen aan het adres van de Salvadoraanse regering en militairen. De islamitische groepering waarschuwde dat de Salvadoraanse militairen in Irak vreselijke dingen staan te wachten.
De krant Prensa Grafica meldde in de editie van donderdag dat het niet een eerste dreigement betreft. De Brigade Mohammed Atta, genoemd naar een van de kapers van 11 september, kondigde al eerder acties tegen El Salvador aan als het Midden-Amerikaanse land geen punt zet achter de militaire aanwezigheid in Irak.
Minister van Binnenlandse Zaken Figueroa zei dat de regering in de hoofdstad San Salvador de diplomaten in het buitenland heeft laten weten dat ze om extra veiligheidsmaatregelen moeten vragen. Zijn collega van Defensie, Otto Romero, verzekerde op een persconferentie dat in El Salvador „een klimaat van veiligheid” heerst. Op vliegvelden, bij grensovergangen en andere plaatsen zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.
Een tot dusver onbekende groepering, Abou al-Abbas, heeft donderdag gedreigd iedereen te doden die voor de Britse troepen werkt. De Britten zijn belast met de beveiliging van het gebied in het zuiden van Irak.
„We doden iedereen die voor de Britse troepen werkt, inclusief ondernemers en tolken”, aldus de verklaring van de groep. Het is nog onduidelijk of de groep banden heeft met het zogenoemde Mahdi-leger van de opstandige sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.
Een extremistische Iraakse groepering zegt drie Arabische chauffeurs te hebben ontvoerd die voor het Amerikaanse leger in Irak werkten. In een donderdag op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertoonde video-opnamen zeggen leden van de beweging ”De Meester van Martelaren” dat de drie, twee Libanezen en een Syriër, gegijzeld zijn wegens hun medewerking aan de bezetting van Irak. De mannen werken voor een bedrijf dat de Amerikaanse troepen bevoorraadt.
De ontvoerders stellen op de video geen eisen of ultimatum voor de vrijlating van de chauffeurs. De meeste in Irak ontvoerde personen worden met de dood bedreigd tenzij het bedrijf waarvoor ze werken zich terugtrekt uit Irak of de militairen van het betreffende land worden teruggeroepen.
Verscheidene bedrijven hebben toegegeven aan de eis van ontvoerders om uit Irak te vertrekken. Alleen de Filipijnen zijn gezwicht voor de dreiging dat een Filipijnse gijzelaar zou worden gedood als Manilla zijn militairen niet terugtrok uit Irak. De Filipijnen gingen in op de eis nadat een andere Filipijnse gijzelaar was vermoord.