Ruim zeventig gewonden bij protest Hongkong
Bij de botsingen tussen politie en demonstranten in Hongkong zijn volgens een samenwerkingsverband van ziekenhuizen 72 gewonden gevallen die zijn opgenomen. Het massale protest tegen een wetsontwerp dat uitlevering aan de rest van China eenvoudig maakt, is woensdag uit de hand gelopen.
Dat kwam omdat betogers regeringsgebouwen naderden en het plaatselijke parlement blokkeerden. Politiecommissaris Stephen Lo zei volgens de South China Morning Post dat de oproerpolitie zich erg terughoudend heeft opgesteld, maar na verloop van tijd moest ingrijpen. Lo krijgt kritiek van andere bestuurders, omdat hij te terughoudend zou optreden. De regeringsleider van autonoom Hongkong, Carrie Lam, sprak van relschoppers en de noodzaak de orde in de stad snel te herstellen.
In de morgen waren er slechts enkele honderden demonstranten bij het pand van de volksvertegenwoordiging die over het gehate wetsvoorstel zou gaan debatteren. In korte tijd was de menigte buiten het gebouw aangegroeid tot meer dan 20.000 mensen. Zondag waren er naar schatting een miljoen betogers op de been.
Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China, maar het heeft sindsdien en autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland. Ze vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. De verdachten zouden elders in China niet op een eerlijk proces kunnen rekenen. In de Volksrepubliek worden bijna alle beklaagden schuldig bevonden en veroordeeld en is de rechterlijke macht niet-onafhankelijk.