Binnenland

De Geus: Rijke moet meer betalen voor minima

Minister De Geus van Sociale Zaken vindt een koopkrachtdaling van 2 procent voor de minima volgend jaar niet acceptabel. Hij wil dat mensen met hogere inkomens meer belasting en premies gaan betalen om de laagste inkomens te compenseren.

Redactie politiek
12 August 2004 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Dat liet de bewindsman gisteren weten in reactie op uitgelekte berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Daaruit blijkt dat het koopkrachtverlies van de minima volgend jaar met ongewijzigd beleid 2 procent zal bedragen. Andere burgers gaan er in 2005 gemiddeld 1 procent op achteruit. Premier Balkenende heeft vorig jaar beloofd dat minima niet meer dan 1 procent koopkracht zullen verliezen.

Het kabinet begint volgende week met de onderhandelingen over de inkomstenzijde van de begroting voor volgend jaar. De koopkracht maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Op dat moment zal De Geus met een concreet voorstel komen, zo heeft zijn woordvoerder gisteren laten weten. Zeer waarschijnlijk zal het dubbele spaarloon worden aangepakt. Iedere werknemer mag 613 euro van zijn salaris belastingvrij sparen. Iemand die twee banen heeft, mag dat bedrag twee keer opzijzetten. De Geus vindt één keer genoeg.

De bewindsman zei zelf gisteren voor de televisie dat hij rekent op de solidariteit van rijken voor armeren. „Mensen die het goed hebben, zijn wel bereid ietsje in leveren als de minima daarmee geholpen worden.”

De minister gaat er ook van uit dat het kabinet de minima tegemoet wil komen. Met minister Zalm heeft De Geus al „globaal” over compensatiemaatregelen gesproken. Als mogelijkheden noemde de bewindsman gisteren verhoging van de hoogste belastingschijf, aanpassingen in de belastingvrije voet of een regeling op het gebied van premies.

De berekeningen van het Centraal Planbureau zijn ongunstiger dan uit eerdere onderzoeken naar voren kwam. De koopkracht zal bij ongewijzigd beleid een kwartprocent lager zijn, ondanks een grotere groei van de economie. Die zal volgend jaar niet met 1,25, maar met 1,5 procent groeien.

De Tweede Kamer steunt de opstelling van De Geus, zo bleek gisteren. De regeringspartijen CDA en D66 en de oppositie vinden een verlies van koopkracht voor de minima met 2 procent niet acceptabel. „Dat moet gerepareerd worden”, aldus de financieel specialist van de CDA-fractie, De Nerée tot Babberich. Hij wil eerst afwachten waar het kabinet mee komt. Als dat onvoldoende is, komt het CDA met aanvullende voorstellen. De VVD eist op voorhand geen compensatie. „Ik schrik niet van 2 procent koopkrachtverlies. Het gaat erom hoe het totale koopkrachtplaatje eruit ziet”, aldus het liberale kamerlid Weekers.

De linkse oppositiepartijen, PvdA, SP en Groenlinks, vinden het storend dat minima niets merken van het snellere economische herstel in 2005.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer