Vlaams Belang ontvangen door Belgische koning
De Belgische koning Filip heeft woensdag in zijn paleis in Brussel gesprekken gehad met de voorzitters van twee radicale partijen. Tom van Grieken van het extreemrechtse Vlaams Belang en Peter Mertens van de extreemlinkse PVDA/PTB zagen hun partij zondag flinke winst behalen bij de federale verkiezingen. Ze haalden respectievelijk 12 en 8,6 procent van de stemmen.
Het staatshoofd ontvangt deze week de politieke hoofdrolspelers om te bespreken hoe het land moet worden bestuurd. Doordat in Wallonië en Brussel links de belangrijkste machtsfactor is en in Vlaanderen rechts, zal het niet eenvoudig worden een regering samen te stellen.
Traditionele partijen wilden de afgelopen jaren niet samenwerken met het Vlaams Belang en vormden een zogenoemd cordon sanitaire. "Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd wordt bij het staatshoofd”, zei Van Grieken toen hij bij het paleis aankwam. De kans dat de partij regeringsverantwoordelijkheid krijgt wordt overigens erg klein geacht.
Vlaams Belang haalde achttien zetels, terwijl het er in 2014 slechts drie waren. Voorganger Vlaams Blok haalde in 2003 ook achttien zetels, maar die partij werd toen niet uitgenodigd in het paleis.
De laatste keer dat een Belgisch staatshoofd en een leider van een extreemrechtse partij elkaar officieel ontmoetten was in 1936. Koning Leopold III had toen de leider van de partij Rex uitgenodigd. Koning Boudewijn nodigde in 1978 de voorzitter van het Vlaams Blok uit, maar die weigerde uit antimonarchistische motieven.
Ook in Vlaanderen moet een nieuwe regering worden gevormd. Bart De Wever, voorzitter van de Vlaams-nationalistische N-VA, neemt het voortouw en spreekt ook met Van Grieken. Vlaams Belang werd in Vlaanderen met 18,5 procent van de stemmen de tweede partij. N-VA verloor kiezers, maar bleef de grootste met bijna een kwart van de stemmen.