Beurzen stijgen in rustige handelssessie
De Europese aandelenbeurzen gingen maandag licht vooruit. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markten in Londen en New York gesloten bleven. Beleggers hielden verder de ontwikkelingen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China in de gaten. Fiat en Renault waren in trek na fusienieuws over de autobouwers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 548,54 punten. De MidKap dikte 0,3 procent aan tot 750,56 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.
Aan het handelsfront zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bezoek aan Japan dat hij nog niet klaar is om tot een handelsdeal te komen met China. Trump verwacht wel dat ’‘ergens in de toekomst’’ een handelsakkoord zal worden gesloten tussen de twee economische grootmachten.
In Milaan maakte autobouwer Fiat Chrysler een koerssprong van ruim 10 procent. De Italiaans-Amerikaanse onderneming heeft een fusievoorstel gestuurd aan het bestuur van zijn Franse branchegenoot Renault, na besprekingen tussen beide partijen. Als Fiat Chrysler en Renault samensmelten, ontstaat er een autofabrikant die jaarlijks circa 8,7 miljoen wagens verkoopt. Renault werd in Parijs bijna 15 procent meer waard.
Verfconcern AkzoNobel voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,7 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van 1,2 procent. In de MidKap stond financieel dienstverlener Intertrust bovenaan met een plus van ruim 2 procent. Grootste daler was kunstmestproducent OCI met een min van 2,6 procent.
Bij de kleinere bedrijven won Euronext 0,1 procent. Beursuitbater Nasdaq geeft zich officieel gewonnen in de overnamestrijd met zijn branchegenoot Euronext om Oslo Børs. Het Amerikaanse bedrijf trekt zijn bod op alle uitstaande aandelen van de Noorse beurs in.
De euro was 1,1197 dollar waard tegen 1,1204 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 58,37 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 68,80 dollar per vat.