Economie

VS verhogen rente met 0,25 procentpunt

De centrale banken in de Verenigde Staten verhogen hun rente. Na afloop van hun periodieke overleg van dinsdag maakten ze bekend dat de rentetarieven met 0,25 procentpunt omhoog gaan. Voor het belangrijkste rentetarief, de zogeheten federal funds rate, betekent dat een stijging van 1,25 tot 1,5 procent.

ANP
10 August 2004 20:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

In een begeleidende verklaring stellen de banken dat de hoge olieprijzen de economische groei wel schade hebben berokkend, maar dat de economie op het punt staat sneller te groeien. De banken herhaalden de uitspraak uit hun vorige rentebesluit dat de rente in een gematigd tempo kan blijven stijgen.

Het is voor de tweede maal in kort tijd dat de rente in de VS omhoog gaat. Eind juni trokken de centrale banken hun tarieven ook met 0,25 procentpunt op. Tot die tijd had de federal funds rate een jaar op 1 procent gestaan, het laagste peil sinds 1958. Het was voor het eerst in ruim vier jaar dat de rente omhoog ging.

Een lange periode van lage rente was nodig om de economie een stimulans te geven. De groei kwam er, maar de stijging van het aantal banen bleef achter. Eind juni bleek de banengroei echter wel groot genoeg om de rentetarieven te kunnen verhogen.

De arbeidsmarktcijfers over juli vormden evenwel een grote teleurstelling. Er bleken in de VS maar 32.000 banen te zijn bijgekomen, waar rekening was gehouden met een stijging van 200.000 á 250.000. Bovendien verlaagde het ministerie van Arbeid in Washington de groeiaantallen van de voorgaande twee maanden.

De centrale banken hadden bij hun vorige renteverhoging aangegeven dat de tarieven geleidelijk zouden blijven stijgen. De magere banengroei van vorige maand had daar een stokje voor kunnen steken.

Ook de economische groei lijkt wat tegen te vallen, wat de kans op verdere renteverhogingen had kunnen verkleinen. In het tweede kwartaal zat de groei op 3 procent op jaarbasis. Analisten hadden voor de bekendmaking daarvan op een hoger percentage ingezet. Voor het derde kwartaal bedroegen de schattingen in eerste instantie 4,2 procent, maar nu wordt meer gedacht aan 3,9 procent.

Volgens sommige analisten zou een renteverhoging onder de huidige omstandigheden niet nodig zijn geweest. De centrale banken hebben echter vooraf de mogelijkheid zo duidelijk aangegeven, dat ze de financiële markten alleen maar in verwarring zouden brengen als ze een verhoging achterwege hadden gelaten.

De financiële markten reageerden vooral op de mogelijkheid dat de centrale banken de rente voorlopig in een gematigd tempo blijven verhogen. De dollar steeg, met als gevolg dat de euro zakte van 1,2305 dollar tot 1,2260 dollar. Voor de aandelenhandel is een hogere rente minder prettig. De Dow–Jonesindex op de effectenbeurs in New York daalde van 9895 punten tot 9855 punten kort na het rentebesluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer