DCA krijgt lening om passagiers te helpen
De noodlijdende Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA) krijgt 3,3 miljoen euro om de op Curaçao en in Nederland gestrande passagiers terug naar huis te vervoeren.
Het eilandsbestuur van Curaçao heeft dit overbruggingskrediet beschikbaar gesteld. Een deel van het geld is bestemd voor uitbetaling van de salarissen van het DCA-personeel, bevestigde gedeputeerde E. Rhuggenaath (Financiën) zondag.
DCA heeft vrijdag alle vluchten tussen Curaçao en Amsterdam gestaakt omdat de maatschappij niet meer over een vliegtuig beschikt. Hierdoor zijn aan beide zijden van de oceaan ongeveer 1250 passagiers gestrand.
Het eilandsbestuur heeft drie voorwaarden gesteld aan het overbruggingskrediet. Ten eerste moet de president-directeur van DCA, Mario Evertsz, binnen een maand zijn functie neerleggen. Evertsz had zijn ontslag een paar weken geleden al aangeboden, maar dit werd toen niet geaccepteerd.
De tweede voorwaarde is dat alle uitgaven van DCA eerst moeten worden voorgelegd aan de Stichting Overheids Accountants Bureau (SOAB). „Geen betaling kan worden gedaan zonder de goedkeuring van SOAB”, zei Rhuggenaath. Hiermee wordt voorkomen dat het geld verdwijnt zonder dat precies bekend is waar het blijft. In maart dit jaar stelde Curaçao al een bedrag van 6,8 miljoen euro beschikbaar voor DCA, maar dit geld ging geheel op aan het betalen van crediteuren. „Dat is nu niet de bedoeling”, benadrukte Rhuggenaath.
De derde voorwaarde is dat er een tripartiete commissie wordt ingesteld die binnen een maand met een structurele oplossing voor DCA komt. In de commissie zitten vertegenwoordigers van de regering, van DCA en uit het bedrijfsleven. „We willen dat DCA weer een solide, betrouwbare luchtvaartmaatschappij wordt die vluchten verzorgd zowel tussen de Antilliaanse eilanden onderling als internationaal. Maar daarvoor is wel een ommekeer nodig”, aldus Rhuggenaath.
De commissie gaat de verschillende mogelijkheden voor DCA nader bestuderen. Er zijn een paar opties. Eén daarvan is het maken van een doorstart. DCA gaat dan verder onder de nieuwe naam Curaçao Airlines. Dit plan kost 4,7 miljoen euro, onder voorwaarde dat het bedrijf een strategische partner vindt. Volgens Rhuggenaath worden er gesprekken gevoerd, maar namen van potentiële partners wilde hij nog niet noemen.