Binnenland

„Duitsland zat jaren commandant Westerbork achterna”

Albert Gemmeker, de nazi-commandant van kamp Westerbork die 80 duizend Joden naar de vernietigingskampen stuurde, is na de oorlog in eigen land nog jarenlang tevergeefs door Justitie achtervolgd. Dat meldt de Volkskrant. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft zich bij elkaar zeventien jaar lang ingespannen om hem opnieuw voor de rechter te krijgen voor zijn aandeel in de Jodenvervolging, maar dat is mislukt.

Webredactie
2 May 2019 06:43Gewijzigd op 16 November 2020 15:55
De voormalige commandantswoning van Kamp Westerbork, tussen 1942 en 1945 bewoond door Albert Gemmeker. beeld ANP
De voormalige commandantswoning van Kamp Westerbork, tussen 1942 en 1945 bewoond door Albert Gemmeker. beeld ANP

Dat blijkt uit de donderdag verschenen biografie van Gemmeker, opgetekend door journalist en televisiemaker Ad van Liempt, die daar in Groningen op promoveert. In de tweeënhalf jaar dat Gemmeker er de leiding had, liet hij 75 treinen vertrekken, vooral naar Auschwitz en Sobibor.

De Duitse kampcommandant kreeg in Nederland wel 10 jaar cel, waarvan hij er 6 uitzat. Maar medeplichtigheid aan de massamoord werd hem niet ten laste gelegd. Van Liempt stuitte op nooit openbaar gemaakte Duitse archieven die duidelijk maken hoeveel moeite is gedaan om Gemmeker daarna alsnog te veroordelen voor medeplichtigheid aan genocide. Er werden over de hele wereld 130 getuigen gehoord, in een kostbare procedure die uiteindelijk tevergeefs was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer