PBL: Doorrekening CO2-taks kost meer tijd
Met een CO2-taks voor bedrijven kunnen de klimaatdoelen voor de industrie worden gehaald. Zo’n belasting levert een sterkere vermindering van de CO2-uitstoot op dan de plannen uit het ontwerp-klimaatakkoord. Maar er is ook een reëel risico dat bedrijven uit Nederland vertrekken en dat is een stuk moeilijker in te schatten, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA hadden afzonderlijk het PBL gevraagd hun voorstellen voor een CO2-belasting door te rekenen. Beide plannen kunnen volgens het planbureau, dat het kabinet adviseert over onder meer duurzaamheid, tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot leiden.
Het PBL wijst erop dat de doorrekeningen van de twee linkse voorstellen slechts „een ruwe indicatie” geven. Om ook de gevolgen voor bijvoorbeeld het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid te kunnen inschatten, hebben de rekenmeesters meer tijd nodig. Ook ontbreken nog „details in de technische uitwerking” van beide voorstellen.
PvdA-leider Lodewijk Asscher maakt desondanks uit de voorlopige doorrekening op „dat het klimaatbeleid groener en eerlijker kan”. Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet in de conceptnotitie van het PBL voldoende onderbouwing voor zijn voorstel. „Nu moeten we snel door met de invoering van zo’n CO2-heffing. We hebben niet de luxe om nog veel langer te wachten.”
Het kabinet komt naar verwachting begin juni met definitieve klimaatplannen, met daarin een „verstandige” CO2-heffing die het risico dat bedrijven weglopen beperkt moet houden. In het oorspronkelijke klimaatakkoord was een stimuleringsregeling opgenomen die bedrijven ertoe moest verleiden over te stappen op duurzame energie. Maar daarmee worden volgens het PBL de klimaatdoelen niet gehaald.