Politiek

Kabinet werkt aan twee maanden betaald verlof voor ouders

Het kabinet gaat twee maanden betaald ouderschapsverlof invoeren. Nu is het verlof nog een halfjaar, en onbetaald. De SGP is geen voorstander van de verruiming, de CU wel.

Niels van Leeuwen
5 April 2019 11:58Gewijzigd op 16 November 2020 15:42
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. beeld ANP, Lex van Lieshout
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. beeld ANP, Lex van Lieshout

Te veel op het individu gericht, vindt SGP-Kamerlid Chris Stoffer het plan van het kabinet om betaald ouderschapsverlof in te voeren. Hij ziet het als een volgende stap om het aantrekkelijk te maken dat zowel vaders als moeders gaan werken. „Het betaalde verlof is weer een volgende stap om ook de vrouw de arbeidsmarkt op te helpen.”

Kamerlid Eppo Bruins (CU) vindt het plan juist een goede stap voor gezinnen. „Door het betaalde verlof toe te voegen aan het onbetaalde verlof, wordt de situatie voor Nederlandse ouders en kinderen beter.”

De Nederlandse regering geeft met de invoering van het betaald verlof invulling aan de Europese ”richtlijn werk-privébalans”, die donderdag werd aangenomen door het Europees Parlement. Binnen drie jaar moeten de Europese regels zijn opgenomen in nationale wetgeving.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stemde tegen het Europese plan om ouders twee maanden betaald verlof te geven. Hij vindt dat landen dit zelf moeten beslissen. Desondanks is hij wel van plan om de richtlijn uit te gaan voeren.

De Kamerleden van CU en SGP steunen de houding van de minister. „Europa moet zich niet met ons sociaal beleid bemoeien”, vindt Bruins. Stoffer vindt „dat de Europese Unie superstaat speelt.”

Behouden

De Europese richtlijn schrijft voor dat ouders recht hebben op minimaal twee maanden betaald verlof. Landen mogen zelf weten of ze ouders nog meer rechten willen geven. De inzet van coalitiepartij CU is om het recht op onbetaald verlof te behouden en het betaalde deel daaraan toe te voegen.

„Binnen de coalitie zullen we ons daar hard voor maken. De combinatie van betaald en onbetaald verlof geeft moeders én vaders de ruimte om voor hun kind te zorgen.”

Het huidige onbetaalde verlof mag direct na de geboorte van het kind opgenomen worden, maar kan ook uitgesmeerd worden over de eerste acht levensjaren van een kind.

Onzeker is nog hoeveel salaris ouders behouden als ze het betaalde verlof opnemen. In de Europese richtlijn staat dat een land dit zelf mag vaststellen, maar dat het wel van een „adequaat niveau moet zijn.”

Bruins en Stoffer zien beiden dat lage inkomens moeilijk van de verruiming zullen kunnen profiteren. „Huishoudens met een laag inkomen kunnen weinig missen. Als loon niet volledig wordt doorbetaald tijdens het verlof, komen vooral eenverdieners in de knel. Daar zullen wij scherp op letten bij het vormgeven van het verlof”, aldus Stoffer.

De SGP’er maakt zich zorgen over de kosten die het betaald verlof met zich meebrengen. De Europese richtlijn laat landen vrij om te bepalen wie hiervoor moet betalen. Bruins denkt dat vooral werkgevers wel een steentje kunnen bijdragen aan de kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer