België rouwt om slachtoffers ramp
Duizenden mensen zijn gisteren naar het Belgische stadje Ath gekomen om de officiële nationale herdenkingsdienst bij te wonen voor acht van de achttien slachtoffers van de gasexplosie van vorige week vrijdag. Op treinstations en in bussen en winkels in het hele land werden de Belgen om elf uur ertoe opgeroepen een minuut stilte in acht te nemen.
In brandwondencentra liggen nog 55 mensen die bij de ramp gewond raakten. Twee van hen verkeren in kritieke toestand.
Bij de afscheidsmis in de Sint-Julienkerk waren onder anderen premier Verhofstadt en kroonprins Filip aanwezig. Buiten de kerk konden duizenden belangstellenden voor wie binnen geen plaats was de mis volgen op grote schermen. De publieke televisiekanalen zonden de dienst rechtstreeks uit.
Rond halftwee ’s middags was het openbare deel van de uitvaart afgelopen. In besloten kring werden de lichamen later op de dag ter aarde besteld. De nabestaanden van de elf andere slachtoffers van de ramp gaven de voorkeur aan een volledig besloten herdenking, waarvan er één gelijktijdig met de nationale dienst plaatsvond.
In Ath waren ongeveer 2000 brandweermensen en politieagenten uit het hele land aanwezig om eer te betonen aan hun omgekomen collega’s. Elders in het land lieten brandweerlieden om elf uur de sirenes loeien.
De herdenkingsplechtigheid was eerder op de ochtend begonnen met een ceremonie bij de brandweerkazerne van Ath. Het korps van dat stadje, dat vlak bij de rampplek Ghislenghien ligt, heeft vijf leden verloren.
De vijf omgekomen brandweermannen, een overleden politieman en een overleden werknemer van het nutsbedrijf Elektrabel kregen bij de kazerne postuum eretekens uitgereikt.