Opnieuw ruimere bevoegdheden voor inlichtingdiensten
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (MIVD) opnieuw meer bevoegdheden te geven. Het zijn bevoegdheden die hij wil als gevolg van de terroristische aanslagen in Madrid. Remkes heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
Deze voorgenomen aanpassing van de Wet op de inlichtingen– en veiligheidsdiensten 2002 is erop gericht zo vroeg mogelijk de voorbereiding van mogelijke terroristische aanslagen en daders daarvan te ontdekken, stelt de bewindsman. Hij wil onder meer dat de diensten grote bestanden met gegevens van niet–verdachte personen kunnen doorzoeken. Met de nu geldende wet staat dit volgens hem nog op gespannen voet.
Ook moeten de diensten rechtstreekse toegang krijgen tot bestanden van de overheid, zoals bijvoorbeeld de politie. „Zeker waar het gaat om overheidsorganen, dient de informatieverstrekking aan de diensten niet alleen op vrijwillige basis mogelijk te zijn, maar zal er onder voorwaarden een verplichting opgelegd moeten kunnen worden om de diensten de noodzakelijke informatie of de rechtstreekse toegang daartoe te verschaffen", schrijft Remkes.
De mogelijkheid voor de diensten om rechtstreeks toegang te krijgen tot politiebestanden en de daaraan te stellen voorwaarden wil Remkes regelen in de nieuwe Wet politiegegevens. Die belooft hij eind 2004 bij de Tweede Kamer in te dienen.
De AIVD en MIVD krijgen verder meer mogelijkheden om zelf de voorbereiding van terroristische aanslagen daadwerkelijk te verstoren. Nu hebben deze diensten daar maar „zeer beperkte mogelijkheden voor", meent de minister van Binnenlandse Zaken. Met de wetswijzinging moet het volgens een woordvoerster van de AIVD mogelijk worden dat mensen van de AIVD zelf ingrijpen, als er geen tijd meer is om andere instaties in te schakelen.
Remkes verwacht dat hij zijn voorstellen deze zomer kan afronden. Het wetsvoorstel dat hieruit voortvloeit, gaat dan dit najaar naar de Raad van State voor advies.
De minister wil er tevens voor zorgen dat de Nationale Sigint Organisatie (NSO) een zelfstandige dienst wordt. Deze organisatie onderschept berichtenverkeer via communicatiesatellieten en valt nu nog onder de MIVD. De analyse van deze onderschepte berichten blijft een taak voor de AIVD en de MIVD. Het NSO wordt geen aparte inlichtingendienst.
Het lijkt niet uitgesloten dat ook de NSO in de toekomst ruimere bevoegdheden krijgt. De huidige mogelijkheden van deze dienst zullen nog „kritisch tegen het licht worden gehouden", zo kondigt Remkes aan.