Groot Letter Bijbel maakt rentree
De Bijbelvereniging heeft de complete Groot Letter Bijbel (GLB) in de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) laten herdrukken. In twee weken tijd zijn er al driehonderd exemplaren aangevraagd, 10 procent van de oplage.
„Je kunt wel zeggen dat er een stormloop op is”, zegt Jaap van Middendorp, bureaumanager van de Bijbelvereniging. „Zeker voor een dergelijke Bijbeleditie.”
Dat is niet onlogisch: de grootlettereditie is al langere tijd moeilijk te krijgen en aanschafkosten zijn er nu niet. „Wij hebben ooit vijftig exemplaren van de Groot Letter Bijbel als restpartij kunnen overnemen. Maar de aanvragen daarvoor liepen zo hard dat we snel door die voorraad heen waren. Ook daarna werden we nog vaak benaderd met de vraag of we deze Bijbel zouden kunnen leveren.”
Op internet worden nog wel losse delen aangeboden, en ook in de boekhandel zijn soms nog delen te vinden. Een complete versie was echter niet beschikbaar.
Gratis
De Bijbelvereniging, die bekendheid verwierf door het verspreiden van gratis Bijbels in hotelkamers, vakantiehuisjes, ziekenhuizen en gevangenissen, geeft de Groot Letter Bijbel gratis weg. „Er wordt alleen een bijdrage gevraagd aan de verzendkosten van 9,50 euro voor de volledige vijfdelige set. Als mensen een gift van bijvoorbeeld 25 euro willen overmaken, mag dat ook. Kan iemand ook die 9,50 euro niet betalen, dan doen we niet moeilijk.”
De Bijbelvereniging kan de Bijbels gratis weggeven omdat er enkele fondsen meebetaalden aan het project, onder meer organisaties die zich richten op blinden en slechtzienden. De heruitgave kost 85.000 euro. „Daarvan komt 65.000 euro uit fondsen. Uit eigen middelen betalen we 20.000 euro.”
Zowel instellingen als particulieren kunnen de GLB bestellen. Grootletteredities van Bijbels zijn een uitkomst voor slechtzienden.
Handzamer
De herdruk van de vijfdelige set is het resultaat van overleg tussen het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Bijbelvereniging.
„Oorspronkelijk was de GLB een uitgave van zes delen, maar in deze heruitgave zijn de deuterocanonieke boeken eruit gelaten om de Bijbel wat handzamer te maken”, aldus Van Middendorp. Het Nederlands Bijbelgenootschap, dat de uitgeefrechten van de NBV bezit, had de drukbestanden nog liggen, zodat het eenvoudig was om tot een heruitgave te komen. Als de aanvragen voor de Groot Letter Bijbel in groten getale binnen blijven komen, dan overweegt de Bijbelvereniging om meer exemplaren te laten drukken, zo laat Van Middendorp weten.
Ook het Nederlands Bijbelgenootschap biedt sinds vorige maand de NBV in een grote letter aan. „Beide uitgaven –van de Bijbelvereniging en het NBG– hebben hetzelfde binnenwerk, dus precies dezelfde inhoud. We hebben alleen een andere omslag”, vertelt NBG-woordvoerder Peter Siebe.
De Bijbel in grote letter, zoals de NBG-uitgave officieel heet, heeft in totaal 3348 pagina’s. Het Bijbelgenootschap vraagt 125 euro voor de cassette. Ziet het Nederlands Bijbelgenootschap de Bijbelvereniging niet als een grote concurrent, vanwege het grote prijsverschil?
Siebe: „Ik geloof niet zo in concurrentie. Het zijn twee verschillende organisaties die allebei hun weg weten te vinden naar de doelgroep. Dat is winst. In ieder geval is duidelijk dat er vraag is naar een dergelijke uitgave. Recent heb ik nog een exemplaar in de winkel gekocht voor mijn schoonmoeder.”
Oplage
Het NBG maakt niet bekend hoe groot de oplage is en ook niet hoeveel bestellingen er al in het Haarlemse kantoor zijn binnengekomen. „Zulke cijfers brengen we nooit naar buiten.”
De Bijbelvereniging bemerkt dat vooral zorginstellingen veel belangstelling tonen voor de Bijbel in grote letter. Dinsdag overhandigde Ad van Leeuwen, penningmeester van de Bijbelvereniging, daarom een symbolisch eerste exemplaar van de herdrukte Groot Letter Bijbel aan Thijs Tromp, directeur van Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders. De bijeenkomst had plaats in Woerden.
De Bijbelvereniging was eerder aanwezig bij een jaarcongres van Reliëf en merkte toen hoeveel belangstelling er is voor de heruitgave in de achterban van de vereniging van zorgaanbieders.