Kamer wil militair ingrijpen in Sudan
De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich internationaal sterk maakt voor militair ingrijpen in de Sudanese regio Darfur. In die westelijke regio van Sudan maken door de regering gesteunde Arabische milities jacht op burgers met een Afrikaanse achtergrond. Vermoedelijk zijn al 50.000 personen om het leven gekomen.
Volgens coalitiefracties CDA, VVD en D66 en de grootste oppositiepartij PvdA is er sprake van genocide. In het radioprogramma De Andere wereld van de Ikon zei PvdA–Tweede–Kamerlid Fierens zondag dat er sprake is van verkrachting, verdrijving, moorden en het systematisch uitroeien van een hele bevolkingsgroep. „Ik noem dit genocide."
De Kamerleden Wilders (VVD), Bakker (D66) en Fierens vinden dat Nederland het voortouw moet nemen. De PvdA toonde zich teleurgesteld in de opstelling van de Nederlandse regering, die namens de Europese Unie Sudan nog twee maanden tijd gaf. Fierens zei blij te zijn dat een resolutie van de VN–veiligheidsraad Sudan nog een maand geeft om de wreedheden te stoppen. Ze verwees naar de lessen die geleerd moeten worden van de situatie in Rwanda. „Nu zegt iedereen wereldwijd: we hadden moeten ingrijpen."
Net als de PvdA vindt de VVD dat de tijd van praten nu wel voorbij is. De liberalen vinden dat de internationale troepenmacht de situatie in Darfur zou moeten stabiliseren en een veilige terugkeer van vluchtelingen moet garanderen.
In het Radio 1 Journaal zei D66–Kamerlid Bakker zondag dat je „niet zomaar" militairen stuurt. Hij betwijfelde ook of Nederland wel voldoende mensen voorhanden heeft nu ons land ook militairen heeft gestationeerd in Irak, Afghanistan en Bosnië. Hij wees erop dat Nederland vooral ingrijpen in Sudan op de internationale agenda moet krijgen. Coalitiepartij CDA ziet ingrijpen wel al uiterste middel maar hoopt dat alles vooralsnog wordt gezet op het verhogen van de politieke druk.
De PvdA wil ook opheldering over de 100 miljoen euro die Nederland aan Sudan heeft beloofd voor de wederopbouw. „Die 100 miljoen geef je aan een regering die relaties onderhoudt met de Janjaweed, die dit allemaal uithaalt. Je geeft het regime een bonus voor wat ze aan het doen is en dat veroordeel ik. De VVD vindt op haar beurt de honderd miljoen veel te weinig. „Dat is niet meer dan een doekje voor het bloeden om het geweten van het Westen te sussen", vindt VVD’er Wilders.