Binnenland

„Scoubidou? Gewoon leuk speelgoed”

Moeten de Scoubidou-touwtjes nu wel of niet uit de schappen? Guus van de Pol van de Elburgse speelgoedzaak Top 1 Toys wist het donderdagmiddag ook niet meer. „Zojuist sprak ik een klant die niet van plan is de touwtjes van zijn dochter af te pakken. Hij is veel te bang voor trammelant.”

Van onze verslaggever
30 July 2004 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:28
DELFT – Scoubidou-touwtjes op de markt in Delft. Volgens deskundigen zijn de populaire knooptouwtjes onschadelijk. Het speelgoed kan dus gewoon worden verkocht. Desondanks namen diverse winkels het donderdag uit voorzorg uit de handel. - Foto ANP
DELFT – Scoubidou-touwtjes op de markt in Delft. Volgens deskundigen zijn de populaire knooptouwtjes onschadelijk. Het speelgoed kan dus gewoon worden verkocht. Desondanks namen diverse winkels het donderdag uit voorzorg uit de handel. - Foto ANP

Een groot rek met glittertouwtjes staat uitnodigend bij de ingang van de speelgoedzaak. Voor een zakje met vijftig draden moet de klant 4,50 euro betalen. „Risico op verstikking vanwege lengte en dikte van de draden. Het gevaar bestaat dat kleine onderdelen door peuters ingeslikt worden”, staat op iedere verpakking. Komt daar een extra waarschuwing bij?

De speelgoedwinkelier hoopt niet dat de populaire knooptouwtjes uit de handel moeten. „Dit is gewoon leuk speelgoed. Jong en oud zijn er druk mee. Ze zijn creatief bezig. Dat is beter dan achter de pc hangen. Eindelijk eens geen gezeur met computerspelletjes.”

De mede-eigenaar van de speelgoedzaak vindt de ophef vooralsnog overdreven. „Waar zitten tegenwoordig geen weekmakers in? Natuurlijk moet je die niet te veel in bijtringen stoppen. Baby’s hebben zo’n ring constant in hun mond.”

Bij Van de Pol hebben zich nog geen klanten gemeld die van de touwtjes af willen. De Scoubidou-rage is inmiddels een paar weken aan de gang en de kans is volgens Van de Pol groot dat het product een blijvertje is. „We kregen juist vandaag bericht dat Scoubidou in het assortiment voor volgend jaar zit als hobbyproduct. Scoubidou blijft bij ons te koop.” Zijn medewerkster achter de kassa knikt. „Ik draag een armbandje van Scoubidou.” Lachend: „Ik ben nog steeds gezond.”

Ook Gerda Reezigt van speelgoedzaak Intertoys heeft om vijf uur nog geen opdracht gekregen de rekken vol met touwtjes naar het magazijn te brengen. „Ik zou het jammer vinden als deze rage om zeep werd geholpen. Maar als het slecht is voor de gezondheid, verkopen wij ze niet meer.”

Als uit onderzoek blijkt dat de touwtjes bij normaal gebruik niet schadelijk zijn, verwacht Reezigt dat de verkoop zal aantrekken. „In Frankrijk loopt het al zeker twee jaar goed. Nederland krijgt de techniek langzamerhand onder de knie. Daarom verschijnen er nu allerlei boekjes waarin staat wat je ervan kunt knopen. Laten we hopen dat het allemaal meevalt. Kinderen kunnen beter met Scoubidou in de weer zijn dan voor de televisie hangen.”

Bij de speelgoedwinkel van Toys ’R’ Us zijn de populaire knooptouwtjes uit voorzorg uit de schappen gehaald. Volgens een medewerkster van een filiaal in Eindhoven ging het om ongeveer 200 zakjes met gekleurde touwtjes. Bij concurrent Bart Smit zijn de touwtjes toevallig in de aanbieding en nog gewoon te koop. Bij het Eindhovense Intertoys-filiaal zijn de Scoubidou-touwtjes nooit te koop geweest. „De touwtjes van Scoubidou hebben we nooit gehad. We hebben alleen de nepknooptouwtjes,” verontschuldigt een verkoper zich.

„Nee, wij kopen ze niet meer”, zegt moeder K. Smits, terwijl haar 7-jarige dochter zich vergaapt aan de zakjes met acht gekleurde sliertjes. Zo denkt ook de vader van de 12-jarige Bjorn uit Eindhoven erover. „Hij vindt er niets aan, maar zijn zusje is er helemaal weg van”, vertelt hij. „Wat ik alleen niet snap is dat ze de touwtjes nu pas onderzoeken. De rage is al een paar maanden aan de gang.”

„Het is jammer dat ze die chemische stof nodig hebben om de touwtjes zacht te maken. In de scheepvaart gebruiken we veel van de knopen die in dit ideeënboek staan”, zegt schipper B. Verkuijlen terwijl hij een Scoubidou-ideeënboek doorbladert. De schipper, die in de buurt van Eindhoven met vakantie is, heeft nog wel een advies voor alle Scoubidou-knopenleggers: „Je kunt ook gekleurde nylontouwtjes gebruiken om de knopen te leggen. Dat doen we in de scheepvaart ook. Als je dan een metalen ringetje meeknoopt heb je een leuke sleutelhanger.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer