CPB: effect aankoopbeleid ECB niet aangetoond
De Europese Centrale Bank (ECB) pompte jarenlang elke maand tientallen miljarden euro’s in de Europese economie, maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) is helemaal niet bewezen dat dit „onconventionele” monetaire beleid daadwerkelijk effect heeft gehad.
Dit komt omdat de belangrijkste onderzoeksmethode die wordt gebruikt om de effecten te meten, niet zou deugen. Rekenmeesters van de belangrijke adviseur van het kabinet zeggen dat daarmee niet aangetoond is dat de ECB met het aankopen van obligaties de groei en inflatie in het eurogebied heeft aangejaagd.
Voor de studie maakte het CPB met opzet enkele onjuiste aannames en voerde vervolgens de gebruikelijke onderzoeken uit. Wat bleek: de modellen gaven toch vergelijkbare effecten voor bijvoorbeeld de inflatie weer. „Dat kan logischerwijs niet correct zijn, en daarmee blijken de gevonden resultaten niet betrouwbaar”, aldus het CPB.
Overigens is de ECB met ingang van dit jaar helemaal gestopt met zijn omvangrijke opkoopprogramma. De rentetarieven van de centrale bank bevinden zich nog wel op een historisch laag niveau, iets waar bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen veel last van hebben.