Politiek

„Onduidelijkheid over eigen bijdrage Wmo”

Bij veel mensen is onduidelijkheid over de eigen bijdrage die ze moeten betalen als zij gebruik maken van zorg uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat meldt de Nationale Ombudsman, die hierover sinds enkele weken klachten en signalen ontvangt.

ANP
18 February 2019 07:06Gewijzigd op 16 November 2020 15:19
Reinier van Zutphen. beeld ANP
Reinier van Zutphen. beeld ANP

De hoogte van de eigen bijdrage hing voorheen af van iemands inkomen en eventuele vermogen. Maar sinds 1 januari geldt een nieuw vast tarief voor iedereen: 17,50 euro per vier weken.

Volgens de Ombudsman, Reinier van Zutphen, blijken sommige mensen nog steeds het oude tarief te betalen. Het komt voor dat binnen een gemeente de een nog steeds het oude tarief betaalt, terwijl bij de ander het nieuwe tarief in rekening wordt gebracht.

Het onderscheid lijkt te komen door hoe een gemeente de huishoudelijke hulp administratief heeft aangemerkt: als algemene voorziening of als maatwerkvoorziening. In het eerste geval betalen mensen nog steeds het oude, hogere bedrag. Iemand die gebruik maakt van de algemene voorziening én maatwerk, krijgt soms meerdere facturen. Eén van de gemeente en één van het bestuursorgaan CAK. „Dit lijkt op een stapeling van eigen bijdragen”, aldus de Ombudsman, die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vraagt om opheldering.

„Voor wie is dit nieuwe tarief bedoeld en op welke wijze dienen gemeenten het toe te passen? Mensen moeten goed geïnformeerd worden over de kosten van een voor hen belangrijke zorgvoorziening en weten waar ze aan toe zijn.”, aldus de Ombudsman, die zegt dat „de informatieverstrekking onduidelijk lijkt te zijn geweest”.

Met de invoering van het enkele tarief voor iedereen wilde de minister voorkomen dat mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van verschillende zorgkosten. Het zou zo’n 180.000 huishoudens honderden en soms zelfs duizenden euro’s per jaar schelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer