Verdere daling in VS van werkloosheid
De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde in februari tot 5,5 procent van 5,6 procent in januari. Dit maakte het ministerie voor Werkgelegenheid in Washington vrijdag bekend.
Een verschil van 0,1 procent mag misschien niet indrukwekkend lijken, maar het bevestigt in ieder geval de dalende trend die in januari begon. Analisten hadden overigens voor februari een lichte stijging tot 5,8 procent verwacht. Het Amerikaanse bedrijfsleven creëerde in februari echter 64.000 nieuwe banen. De meeste nieuwe arbeidsplaatsen kwamen van de detailhandel. Daar vallen binnenkort overigens ook weer nieuwe klappen. Warenhuisketen Kmart maakte gisteren namelijk bekend dat het minstens 284 van de 2.100 vestigingen sluit. Daardoor verdwijnen 22.000 banen.
Niettemin zien analisten in de daling van de werkloosheid een duidelijk bewijs voor het aantrekken van de economie. Voorzitter Alan Greenspan van de (centrale) Federal Reserve (Fed) zei een dag eerder tijdens een hoorzitting in de Senaat al dat er „geen twijfel meer bestaat over het herstel van onze economie.” „Als er al sprake is geweest van een minirecessie, dan is die nu duidelijk achter de rug”, meent Richard Rippe, chef-econoom van het financieel research- en adviesbureau Prudential Financial. Ondanks het herstel van de economie besloot het Congres toch nog tot een bescheiden injectie voor Amerika’s economische machinerie.
Een plan van de Republikeinse regering voor verdere (vervroegde) belastingverlagingen en verlaging van de vennootschapsbelasting werd vorig jaar goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, maar bleef steken in de Senaat, waar de Democraten een marginale meerderheid hebben. Na maandenlang onderhandelen hebben zowel het Huis als de Senaat nu hun goedkeuring gegeven aan een sterk afgezwakte versie, waarin alleen de vennootschapsbelasting omlaaggaat. Bovendien wordt op aandringen van de Democraten de periode verlengd waarin werklozen recht op ondersteuning hebben. Hoewel dit bepaald niet is wat president Bush vorig jaar voorstelde, liet hij gisteren weten de wet toch te zullen ondertekenen.