Kamer geeft kabinet meer macht wegens brexit
De Tweede Kamer geeft het kabinet tijdelijk meer macht voor noodmaatregelen als de brexit chaotisch verloopt. Maar op aandringen van coalitiepartijen krijgt de regering geen onbeperkte vrijbrief om naar goeddunken in te grijpen.
D66 en CDA kregen de Kamer achter zich voor hun eis dat de extra bevoegdheden niet langer dan een half jaar duren, en niet een jaar zoals het kabinet wilde. En na tien weken komt de „valbijl”. Dan moet het parlement alsnog instemmen met een maatregel, anders vervalt die. Verder wordt op verzoek van ChristenUnie en oppositiepartij SP vastgelegd dat de grondwet als een paal boven water staat.
Verantwoordelijk minister Stef Blok had al gezegd akkoord te gaan met deze aanpassingen van de brexitwet. Eerder zag hij zich al gedwongen andere wijzigingen door te voeren. Het kabinet moet snel kunnen handelen maar het parlement moet altijd genoeg grip en controle houden, stelt onder meer D66.
De SP en enkele andere oppositiepartijen konden zich, ondanks alle aanpassingen, niet in de uiteindelijke noodwet vinden. Volgens de socialisten wordt de rol van het parlement uitgehold omdat het kabinet een tijd op eigen houtje kan handelen. En de Partij voor de Dieren heeft het over een ondermijning van de democratie. Eerder spraken critici al over een machtsgreep.
Het kabinet had liever ook gezien dat zo’n vangnet niet nodig was geweest. Blok noemde de regeling noodzakelijk voor onvoorziene noodgevallen: „Het is het laatste instrument dat we zullen inzetten.”