Binnenland

Aandeel allochtonen en vrouwen politie nog ondermaats

De meeste politiekorpsen hadden in 2002 minder vrouwen en allochtonen in dienst dan het landelijke streefcijfer dat jaren geleden is vastgesteld. Daarnaast is er weinig aandacht voor homoseksuelen bij de korpsen.

ANP
27 July 2004 13:25Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

Dit staat te lezen in de diversiteitsmonitor die is opgesteld door de Politievakorganisatie ACP en het Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit (LECD). Ze hebben daarvoor tussen oktober 2003 en februari 2004 onderzoek gedaan bij twintig politiekorpsen, inclusief de Politieacademie.

Van het aantal politiemedewerkers zou inmiddels 25 procent vrouw moeten zijn, de meeste korpsen zitten onder dit percentage. Vrijwel geen van de korpsen voldoet aan het streefcijfer dat het aandeel van allochtone medewerkers evenredig moet zijn met het aandeel allochtonen in de bevolking van de betreffende regio. Uit het onderzoek blijkt ook dat lang niet alle korpsen streefcijfers hebben opgesteld voor specifieke groepen.

Verder concluderen de ACP en LECD dat de werving en instroom van mindervaliden en homoseksuelen nog in de kinderschoenen staat. In sommige korpsen wordt de omgang met en bespreekbaar maken van homoseksualiteit uitdrukkelijk als een probleem ervaren.

Vorige week werd bekend dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken de diversiteitssubsidie aan de ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) stopzet. De bonden uitten hun onbegrip over dit besluit, hoewel het niet uit de lucht kwam vallen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat Remkes geen prioriteit meer aan het onderwerp geeft.

„Dit onderzoek toont maar weer eens aan dat diversiteit nodig is en dat veel korpsen hier nog onvoldoende aan doen. Wij zijn heel benieuwd hoe Remkes invulling gaat geven aan diversiteit", aldus ACP–woordvoerder R. Meijer.

De Raad van Hoofdcommissarissen erkent dat het streefcijfer niet is gehaald, maar het is volgens woordvoerder C. den Bakker dan ook heel moeilijk. „Nederland telt ruim 50.000 politiemensen en we hebben instroom van 1500 mensen per jaar. In 2002 was 30 procent daarvan vrouw. Er wordt dus zeker aan gewerkt, maar het gaat heel langzaam."

Den Bakker bestrijdt bovendien dat het onderwerp diversiteit binnen de politie geen aandacht heeft. „We vinden het wel belangrijk, maar het binnenhalen en binnenhouden van mensen is een heel ander verhaal."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer