Kleine verliezen op Europese beurzen
De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de brexit en verwerkten de resultaten van grote Europese bedrijven als Société Générale en Metro.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 498,72 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 688,52 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.
De hoofdindex in Londen zakte 0,3 procent. De Britse premier Theresa May overleefde woensdag een motie van wantrouwen en moet nu voor maandag met een alternatief komen voor haar weggestemde brexitdeal.
Verzekeraar Aegon behoorde tot de grootste dalers bij hoofdfondsen met een verlies van 1,1 procent, na een verkoopadvies door analisten van Citi. Sterkste stijger was telecomconcern KPN met een winst van 0,7 procent.
In de MidKap stond roestvrijstaalmaker Aperam onderaan met een min van 2,3 procent. Postbezorger PostNL profiteerde van een positief analistenrapport van Jefferies en ging aan kop met een plus van 4,6 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway kreeg een adviesverhoging van RBC en won 1,4 procent. Bij de kleinere bedrijven zakte funderingsspecialist Sif 7 procent, na een afwaardering door ING.
In Parijs zakte Société Générale 3,8 procent na een omzetalarm. De Franse bank verwacht negatieve effecten te ondervinden van de onrust op de financiële markten. Renault daalde 1 procent. De Franse regering, een grootaandeelhouder van de autobouwer, stuurt aan op een vertrek van de in opspraak geraakte topman Carlos Ghosn.
Metro steeg 3,2 procent in Frankfurt. De Duitse eigenaar van groothandelsketen Makro zag de kwartaalomzet duidelijk groeien. AB Foods won 6,4 procent in Londen. Het moederbedrijf van kledingketen Primark wist de kerstverkopen op te voeren. Het Britse softwarebedrijf Sage klom 5,6 procent na een positieve handelsupdate. In Wenen kelderde staalproducent Voestalpine 6 procent, na een nieuw winstalarm.
De euro was 1,1393 dollar waard, tegen 1,1402 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 51,69 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 60,72 dollar per vat.