Economie

Tweedeling dreigt in werkend Limburg

In Limburg dreigt een tweedeling op de arbeidsmarkt. Waar de perspectieven voor middelbaar en hoger opgeleiden tot 2006 gunstig zijn, raken mensen met slechts basisschool of een lagere beroepsopleiding steeds meer achterop.

ANP
8 March 2002 19:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

Bovendien pikken mensen met een middelbare beroepsopleiding steeds vaker baantjes in van lager opgeleiden.

Dat blijkt uit een vrijdag in Geleen gepresenteerde rapportage van Rail, de Regionale Arbeidsmarkt Informatie Limburg. Uit de rapportage komt verder naar voren dat de structurele krapte op de arbeidsmarkt in Limburg groter is dan in de rest van Nederland. De groei van de werkgelegenheid neemt weliswaar af, maar Limburg wordt steeds grijzer en er komt te weinig jong volk bij. Er is ook een grote uitstroom van personeel.

Verder is de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt niet goed. Er gaan te weinig jonge mensen studeren aan opleidingen met goede perspectieven, vooral in vervoer, bouwtechniek, werktuigbouw, handel en welzijn. Tegelijkertijd is er te veel belangstelling van scholieren voor opleidingen die matige vooruitzichten op een baan bieden, zoals in de landbouw, administratie, horeca en de uiterlijke verzorging.

De rapporteurs dragen enkele, zij het marginale, oplossingen aan. Werkgevers moeten hun personeel meer gaan koesteren om uitstroom te voorkomen. Ook moeten ze zieke werknemers omscholingsmogelijkheden geven voor andere functies en doen ze er goed aan de zogenoemde stille reserve aan te spreken. Dat zijn mensen die niet werkloos zijn, maar gewoon thuiszitten.

Het probleem is alleen dat 60 procent van deze stille reserve laag is opgeleid, tegenover 40 procent van de werkenden in Limburg.

Uit de rapportage blijkt verder dat de langdurige werkloosheid in Limburg tussen 1997 en 2001 met 59 procent is gedaald en het aantal openstaande vacatures in die tijd is gestegen van 27 naar 51 procent. Momenteel zijn er gemiddeld 2,5 vacatures per werkzoekende.

Rail is een samenwerkingsverband van het Centrum voor Werk en Inkomen, de Limburgse gemeenten, bedrijfsleven, beroepsonderwijs en provincie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer