Buitenland

Bestuurder uit tijdperk Saddam gedood

Een man die onder de verdreven Iraakse president Saddam Hussein een bestuursfunctie bekleedde, is zondagmorgen samen met zijn zoon in Bagdad doodgeschoten. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
26 July 2004 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

Het slachtoffer, Khaled Dawoud, reed met zijn zoon door een zuidelijke buitenwijk toen vanuit een passerende auto het vuur op hen werd geopend. De aanvallers zijn ontkomen. Dawoud stond onder Saddam aan het hoofd van de wijk Nahyia van Bagdad.

Amerikaanse en Iraakse troepen hebben zondagmorgen dertien Iraakse opstandelingen gedood bij een operatie in een regio ten noordoosten van Bagdad waar veel verzet wordt gepleegd tegen de buitenlandse troepen.

Iraakse opstandelingen hebben maandagmorgen twee vrouwen doodgeschoten die voor de Britse strijdkrachten in de Zuid-Iraakse stad Basra werkten. Twee andere vrouwen raakten gewond toen de overvallers het vuur openden op de auto waarmee de vier vrouwen op weg waren naar hun werk op de luchthaven van Basra. Een van de gewonden is er ernstig aan toe.

De strijd brak uit nadat Amerikaanse soldaten en leden van de Iraakse Nationale Garde Buhriz, even ten zuiden van Baqouba, waren binnengevallen om palmboomgaarden te doorzoeken en een vermoedelijke basis voor aanvallen op de buitenlandse en Iraakse strijdkrachten te vernielen. Iraakse opstandelingen begonnen de Iraakse militairen te bestoken met geweervuur. Later openden zij mortiervuur, waarop de Amerikanen ook mortieren inzetten.

Buhriz, een voormalig bolwerk van Saddam Hussein, is al eerder het toneel geweest van confrontaties tussen het Amerikaanse leger en Iraakse opstandelingen.

Eerder zondag maakte het Amerikaanse leger bekend in het oosten van Irak vijftien leden van een vermoedelijke terreurcel te hebben aangehouden. De arrestaties werden verricht bij Mandali, 100 kilometer ten oosten van Bagdad bij de Iraanse grens.

Nachtelijke schietpartijen in de noordelijke stad Kirkuk hebben het leven gekost aan vijf personen, onder wie een Koerdische vrouw en haar twee zoons. Volgens politiewoordvoerder Sarhad Qadir zijn de aanvallen gepleegd door een met het vorige regime verbonden bende die haat wil zaaien tussen de Koerdische en Arabische inwoners van de stad. De andere slachtoffers waren een Iraakse politieagent en een lid van de militie van de Patriottische Unie van Koerdistan.

In het noorden van Irak zijn zaterdag twee Amerikaanse militairen gewond geraakt toen een bom tot ontploffing werd gebracht naast een konvooi olietankwagens dat door soldaten werd begeleid. Een van de twee overleed enkele uren later. Hij is de 904e Amerikaanse militair die sinds het begin van de oorlog in Irak is omgekomen.

Australië heeft fel uitgehaald naar Spanje en de Filipijnen omdat die landen een militante groep zouden hebben bewogen Australië in het vizier te nemen. Het dreigement van de Islamitische Tawhid Groep met aanslagen is een direct gevolg van het besluit van Madrid en Manilla uit Irak te vertrekken, stelde minister Downer van Buitenlandse Zaken zondag. De militante groepering, die zich de Europese tak van al-Qaida noemt, eist dat ook Australië en Italië hun troepen terugtrekken.

De ontvoerders van zeven buitenlandse vrachtwagenchauffeurs, onder wie drie Indiërs, handelen niet uit politieke motieven, maar het is hun om geld te doen. Dat heeft de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Natwar Singh zondag gezegd. Singh zei aanwijzingen te hebben dat „dit probleem spoedig kan worden opgelost.” Zijn ministerie is betrokken bij onderhandelingen die zich volgens een woordvoerster „in een delicaat stadium” bevinden. De ontvoerders hebben gedreigd iedere 72 uur een gijzelaar te onthoofden. Behalve om de drie Indiërs gaat het om drie Kenianen en een Egyptenaar.

In diverse videoboodschappen hebben zij uiteenlopende eisen gesteld: het transportbedrijf waarvoor de zeven werkten moet zich terugtrekken uit Irak en schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van geweld in Fallujah; hun landen moeten hun burgers terughalen uit Irak; Koeweit en de VS moeten alle Iraakse gevangenen vrijlaten. De ontvoerders hadden gedreigd zaterdagavond de eerste gijzelaar te onthoofden, maar dat is niet gebeurd.

India heeft geen militairen in Irak gelegerd. De Amerikanen verzochten India vorig jaar 17.000 militairen te leveren voor de internationale troepenmacht, maar de toenmalige premier, Vajpayee, weigerde dat.

Twee Pakistanen die voor een Koeweits bedrijf in Irak werken worden sinds vrijdag vermist, zo hebben de Pakistaanse autoriteiten zondag bekendgemaakt. Wat er met hen is gebeurd, is onduidelijk. Niemand heeft zich verantwoordelijk gesteld voor hun ontvoering of losgeld voor hen geëist.

De twee, Raja Azad en Sajjad Naeem, werken respectievelijk als technicus en chauffeur in Bagdad, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een neef van Azad vertelde op televisie dat Azad en Naeem zijn verdwenen na een aanval op een konvooi van twee vrachtwagens. Zij zaten in de eerste vrachtwagen, die door de aanvallers werd meegenomen, zei de neef. De tweede vrachtwagen was omgekeerd en had de overval gemeld.

Enkele uren voor de melding van de verdwijning maakte minister van Informatie sjeik Rashid Ahmed bekend dat president Pervez Musharraf afgelopen week door VN-chef Kofi Annan is gebeld voor overleg over de toestand in Irak. Hij wilde niet zeggen of Annan Musharraf heeft gevraagd troepen naar Irak te sturen. Ahmed zei dat Pakistan dat zou overwegen als de Iraakse interim-regering er om vraagt en als andere islamitische landen ook bereid zijn troepen te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer