Justitie België staakt vervolging Fortis-top
De Belgische justitie heeft besloten om geen bestuurders van de voormalige Fortis-bank meer te vervolgen. Eerder wilde het Brusselse parket nog zeven oud-bestuurders voor de rechter slepen, omdat zij beleggers niet voldoende geïnformeerd hadden over risico’s die de bankverzekeraar liep. Na extra onderzoek ziet justitie daar nu van af.
Het onderzoek, dat ruim tien jaar liep, richtte zich op de periode van september 2007 tot en met april 2008. Toen verhoogde Fortis het kapitaal, maar in de prospectus werd een te rooskleurige inschatting gegeven van de impact van de Amerikaanse vastgoedcrisis.
Naar aanleiding van het onderzoek had justitie in 2013 besloten onder meer oud-voorzitter Maurice Lippens, oud-topmannen Jean-Paul Votron en Herman Verwilst en voormalig financieel directeur Gilbert Mittler van Fortis te vervolgen vanwege valsheid in geschrifte, oplichting en het overtreden van een bankwet waarin verschillende informatieverplichtingen zijn vastgelegd. Na vervolgonderzoeken bepaalde justitie toch niet voldoende bewijs te hebben.
Fortis dreigde eind 2008 ten onder te gaan en werd door de Nederlandse en Belgische staat gered. Eerder dit jaar kwam de Belgische verzekeraar Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, een schikking overeen met aandeelhouders. Die krijgen 1,3 miljard euro te verdelen. Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerde beleggers.