Lcd-dochter blijft winstmaker
De beursgang van LG.Philips LCD is als een mes dat aan twee kanten snijdt. De notering aan de beurzen van Seoul en New York levert de producent van platte lcd-schermen voor tv’s en computers geld op voor nieuwe fabrieken. Verder blijven Philips en het Zuid-Koreaanse LG Electronics ruimschoots profiteren van de hoge winsten die hun dochter binnenhaalt.
LG.Philips LCD, dat zijn hoofdkantoor in het Zuid-Koreaanse Seoul heeft, is in september 1999 opgericht door Philips en LG. Ze hebben elk een belang van 50 procent in het bedrijf. De onderneming produceert platen van vloeibare kristallen (liquid crystal displays, lcd’s). Deze lcd-schermen gaan bijvoorbeeld naar bedrijven als IBM, Apple, NEC and Dell, die ze gebruiken voor hun (zak)computers.
Steeds meer mensen willen een platte televisie of bureaucomputer. Daardoor konden LG.Philips LCD en concurrenten als Samsung de vraag lange tijd nauwelijks aan. Die enorme vraag leidde in het tweede kwartaal van dit jaar tot bijna een verviervoudiging van de winst van LG.Philips LCD. Het nettoresultaat steeg tot 701 miljard won (485 miljoen euro). De omzet nam 80 procent toe tot 2400 miljard won (1,6 miljard euro).
Voor Philips en LG is hun gezamenlijke onderneming een zeer belangrijke inkomstenbron. Zo droeg de lcd-dochter in het tweede kwartaal 251 miljoen euro bij aan Philips’ nettowinst. Geen van de vijf eigen divisies droeg zo veel bij. De chipdivisie van Philips kwam het dichtst in de buurt met een winst van 143 miljoen euro.
Bij de beursgang van LG.Philips LCD kozen Philips en LG ervoor hun eigen aandelen niet te verkopen. Er zijn alleen nieuwe aandelen uitgegeven. Hierdoor verwatert het belang van de moederbedrijven tot 44,8 procent. Of tot 44,3 procent, wanneer alsnog een extra hoeveelheid wordt verkocht vanwege de grote belangstelling (de zogeheten greenshoe).
Of dat gebeurt, was donderdag op de dag van de beursgang in New York nog niet duidelijk. Wel was er sprake van een teleurstellende introductie. Het aandeel zakte donderdag direct onder de uitgifteprijs van 15 dollar. Vrijdag heeft LG.Philips LCD ook een notering op de koersborden in Seoul gekregen.
Op de notering van het succesvolle LG.Philips LCD is lang gewacht. Zo lang, dat er nu sprake is van „een ongelukkige timing”, vindt analist Peter Olofsen van effectenbank Stroeve. Hij krijgt daarin steun van collega-deskundigen, die stellen dat de beursgang vorig jaar veel meer zou hebben opgebracht dan de huidige 1 miljard dollar.
Vorig jaar was er nog sprake van een groot tekort aan lcd-panelen, wat gepaard ging met hoge verkoopprijzen. Koren op de molen van producenten als LG.Philips LCD en Samsung. „Doordat de concurrentie is blijven investeren in nieuwe fabrieken is er extra productiecapaciteit bijgekomen en zijn de lcd-prijzen wat gedaald”, beschrijft Olofsen de huidige situatie. „Voor volgend jaar is er angst voor overcapaciteit met dalende prijzen.”
Ook Samsung waarschuwde deze maand voor dalende prijzen van lcd-schermen in de komende kwartalen. Dat weerhield beleggers er niet van om stukken LG.Philips LCD aan te kopen. In Zuid-Korea was de inschrijving voor de nieuwe aandelen zeven keer overtekend.