Van der Moolen loert op overnames
Effectenhuis Van der Moolen probeert zich een weg te banen door de moeilijke markt. Door de lage omzetten en de makke beurzen staat de winst van de effectenhandelaar uit Amsterdam al geruime tijd onder druk. Met nieuwe overnames wil bestuursvoorzitter Fred Böttcher zijn bedrijf weer voor groei klaarstomen.
Daarbij maakt Van der Moolen gebruik van het slechte getij in de beurshandel, waar veel effectenbedrijven last van hebben. „Het is een moeilijke markt voor alle spelers", aldus Böttcher donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. „Je ziet daardoor dat partijen die voorheen te duur of onbereikbaar waren, nu wel interesse hebben." Hij onderhandelt al met gegadigden.
Het effectenhuis concentreert zich bij de zoektocht naar overnamekandidaten ook weer op Europa. Volgens Böttcher komen de Europese beurzen terug van de idee dat een volledig elektronische handel zaligmakend is en zien ze in dat er ook bemiddelaars nodig zijn op de vloer. Dat biedt kansen voor Van der Moolen, dat daarmee zijn geld verdient. Sinds eind jaren negentig heeft het effectenhuis zijn pijlen voornamelijk gericht op de Verenigde Staten, waar tegenwoordig het gros van de omzet vandaan komt.
Nieuwe aankopen moeten ertoe leiden dat Van der Moolen minder snel lijdt onder de grillen van de effectenbeurzen. Dat kan door de kaarten wat meer te spreiden over de handel in aandelen en in obligaties, aldus Böttcher. Grofweg schipperen beleggers, afhankelijk van de stemming op de beurs, tussen deze twee beleggingen.
Böttcher durfde donderdag over overnames te spreken, omdat de financiële positie van zijn bedrijf er de afgelopen maanden op vooruit is gegaan. De kosten van de bedrijfsvoering zijn ten opzichte van een jaar geleden met eenderde afgenomen en Van der Moolen heeft miljoenen euro’s kortlopende schuld afgelost.
Het effectenhuis is de klap van een omvangrijke schikking op Wall Street te boven, aldus de topman. Van der Moolen schikte begin dit jaar een zaak over vermeende illegale handelspraktijken in de Verenigde Staten. Daarvoor moest de onderneming met bijna 60 miljoen dollar over de brug komen.
De inkomsten van Van der Moolen daalden het afgelopen kwartaal met 35 procent tot 30,9 miljoen euro. De omzetdaling is te wijten aan de slappe handel op de beurzen. Dankzij een belastingmeevaller kwam de nettowinst van de effectenhandelaar uit op 7,7 miljoen euro. Zonder deze meevaller noteerde het bedrijf een winst van 4 miljoen euro. Dat is ruim tweevijfde minder dan in het voorgaande jaar en minder dan analisten hadden verwacht.