Binnenland

Verhuizing Limburgse bevers gaat niet door

De verhuizing van Limburgse bevers naar het Verenigd Koninkrijk gaat niet door. De Britse autoriteiten geven geen toestemming voor introductie van de dieren, omdat in Limburg vossenlintworm voorkomt. Bevers kunnen gastheer zijn voor deze parasiet, die tot nu toe niet in Groot-Brittannië en Noord-Ierland voorkomt.

ANP
19 November 2018 12:02Gewijzigd op 16 November 2020 14:39

Vossenlintworm is besmettelijk voor mensen. Besmetting kan tot ernstige lever-, long- en hersenaandoeningen leiden. Omdat besmette dieren de parasiet overal verspreiden, wordt mensen afgeraden om zomaar bessen en noten uit de natuur te eten.

ARK Natuurontwikkeling, coördinator van de beverpopulaties in Nederland, is teleurgesteld over het Britse besluit. De verhuizing van drie Limburgse beverfamilies is een halfjaar lang voorbereid en stond op het punt te beginnen. Volgens ARK was een periode van quarantaine in Engeland voldoende geweest om besmetting te voorkomen.

Limburg moet een flink aantal bevers kwijt, omdat het dier zich daar zo succesvol heeft voortgeplant dat er overlast ontstaat. Ook andere provincies klagen over beverschade. De bever knaagt dammen en dijken stuk en heeft zelfs funderingen ondergraven. Om die reden zijn bevers in het verleden intensief bejaagd, totdat het dier in 1826 uit Nederland was verdwenen. In 1988 is gestart met de herintroductie van de inmiddels beschermde bevers.

In Limburg zijn afgelopen voorjaar vijftien bevers doodgeschoten. Nu de verhuizing van beverfamilies niet doorgaat, is meer afschot nodig volgens ARK. De natuurorganisatie hoopt dat andere Europese landen zich melden voor Nederlandse bevers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer