May: kabinet steunt brexit-deal
De Britse premier Theresa May zegt de steun van haar kabinet te hebben voor het principeakkoord over de brexit. Ze deed die mededeling na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren.
May ligt binnen haar eigen Conservatieve partij onder vuur vanwege de brexit-deal tussen haar land en de EU. Er was voorafgaande aan de bijeenkomst gespeculeerd over de vraag of bewindslieden zouden opstappen.
De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn het eens geworden over de voorwaarden van het vertrek van de Britten uit de EU. De Europese Commissie heeft de tekst van de 585 pagina’s tellende principeovereenkomst vrijgegeven, direct nadat premier Theresa May in Londen bekendmaakte dat haar kabinet het voorlopige akkoord en een verklaring over de toekomstige relatie steunt.
De Britten stappen op 30 maart 2019 uit de unie, gevolgd door een overgangsperiode tot 31 december 2020, bevestigde EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier op een persconferentie in Brussel. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft EU-president Donald Tusk op de hoogte gesteld van de principeovereenkomst die op een speciale top in Brussel door de 27 EU-landen en de Britse premier Theresa May zal worden afgetimmerd.
De lidstaten, het Europees Parlement en het Britse parlement moeten het brexitakkoord goedkeuren.
Britse banken krijgen naar verluidt minder makkelijk toegang tot de Europese Unie. Dat staat volgens ingewijden in de ontwerp-brexitdeal die woensdag door het Britse kabinet werd goedgekeurd. Alom werd al wel rekening gehouden met hogere drempels.
In de voorwaarden van de overeenkomst zou zijn opgenomen dat autoriteiten in Brussel de bevoegdheid krijgen om de toegang van Britse financiële instellingen tot de Europese markt te blokkeren. Dit gebeurt op het moment dat sprake is van een ongelijk speelveld.
Volgens kenners kan een dergelijke regeling een behoorlijke impact hebben op de Britse financiële instellingen.
Het is overigens nog niet duidelijk of May uiteindelijk kan rekenen op voldoende parlementaire steun voor het akkoord. Britse media berichten dat ontevreden ‘brexiteers’ binnen de partij een interne opstand tegen haar leiderschap overwegen.