Gekozen burgemeester stapje dichterbij
In de Eerste Kamer tekent zich een tweederde meerderheid af voor de D66-initiatiefwet om de benoeming van burgemeesters en commissarissen van de Koning uit de Grondwet te halen.
Daarmee komt de D66-wens om te komen tot gekozen burgemeesters en commissarissen een stapje dichterbij. D66 kan in ieder geval rekenen op steun van CDA, PVV, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus en OSF, zo bleek gisteren na een urenlang debat in de Eerste Kamer.
PvdA en SGP zijn tegen. Binnen de VVD zijn voor- en tegenstemmers, maar hoeveel is nog niet duidelijk. Als slechts enkele liberalen voor de wet stemmen, haalt D66 de benodigde tweederdemeerderheid toch. Omdat het om een grondwetswijziging gaat, moet tijdens de tweede lezing twee derde van het aantal aanwezige leden voor stemmen. Volgende week dinsdag zal de Kamer hoofdelijk stemmen over het initiatief.
Tijdens het debat maakte CDA-senator Rombouts een draai. Eerst uitte hij zijn twijfels, maar aan het eind van de tweede termijn verklaarde hij dat in de politiek soms moed nodig is om dingen te veranderen. Hij kwam met zijn verklaring nadat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken beloofde om in de toekomst de onafhankelijkheid van de burgemeester te garanderen. Ze stuurt daarover uiterlijk vrijdag nog een brief aan de Eerste Kamer.
SGP-senator Schalk diende een motie in om de behandeling van de D66-wet uit te stellen tot er onder meer een duidelijke visie is op de toekomst van de lokale en provinciale democratie en op de benoemingswijzen van burgemeesters en commissarissen. Waarschijnlijk krijgt deze motie alleen steun van de PvdA.
Jetten komt niet direct met een voorstel voor een gekozen burgemeester. Hij wil eerst een brede discussie voeren.