D66 wil koning buitenspel zetten bij benoeming burgemeester
De Eerste Kamer buigt zich dinsdagmiddag en -avond over een D66-initiatiefwet om de benoeming van burgemeesters en commissarissen van de Koning uit de Grondwet te schrappen.
Het ziet er naar uit dat D66-Tweede Kamerfractievoorzitter Jetten tweederde van het aantal senatoren achter zich zal krijgen. Eerder gingen Tweede en Eerste Kamer al met een gewone meerderheid akkoord met het schrappen van de benoeming van burgemeesters en commissarissen door de kroon. Voor een Grondwetswijziging is in tweede lezing echter tweederde meerderheid nodig. Tussen de twee rondes moeten Kamerverkiezingen zitten. De Tweede Kamer ging eerder dit jaar akkoord met de tweede lezing van de D66-wet; Alleen de SGP stemde tegen.
De uiteindelijke bedoeling van D66 is te komen tot een gekozen burgemeester en commissaris van de Koning. Maar daar bestaat nu geen (tweederde) meerderheid voor. Vandaar dat D66 in kleine stapjes probeert het doel te bereiken.
Onder burgemeesters bestaat weerstand tegen het schrappen van de bepaling. Ruim dertig burgemeesters van grotere steden stuurden vorige week een brandbrief naar de Senaat met een pleidooi om niet akkoord te gaan. Ze wijzen er onder meer op dat de onafhankelijkheid van de burgemeesters in het geding komt.
Overigens zal er door de initiatiefwet in de praktijk voorlopig niet veel veranderen. Nu draagt de gemeenteraad een kandidaat voor, de minister van Binnenlandse Zaken neemt die over en draagt de benoeming voor bij de koning en zet er zijn handtekening onder. Als de Senaat de wet aanvaardt, benoemt de minister van Binnenlandse Zaken de burgemeester of de commissaris.
Wel zal na aanvaarding een debat gaan ontstaan of er mogelijk een door de bevolking gekozen of door de gemeenteraad benoemde burgemeester moet komen.