Koningspaar begint in Londen aan staatsbezoek
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden dinsdagmiddag op Horse Guards Parade in het hartje van Londen door koningin Elizabeth verwelkomd aan het begin van hun korte staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het koningspaar wordt op weg naar het paradeterrein vergezeld door de Britse troonopvolger prins Charles en diens echtgenote Camilla, hertogin van Cornwall.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen hun bezoek aan het Verenigd Koninkrijk dinsdagochtend in de residentie van de Nederlandse ambassadeur, waar ze ook de nacht hebben doorgebracht. Met een groepje in Groot-Brittannië wonende Nederlanders sprak het koningspaar over onder meer de brexit.
De geselecteerde Nederlanders zijn afkomstig uit verschillende sectoren, zoals cultuur, veiligheid en wetenschap. Willem-Alexander en Máxima praatten met hen over het leven in het Verenigd Koninkrijk en de vooruitzichten na de brexit.
Het koningspaar werd later op de ochtend opgehaald door prins Charles en zijn echtgenote Camilla. Zij begeleidden Willem-Alexander en Máxima naar de welkomstceremonie op Horse Guards Parade. Vanaf daar gingen ze met koningin Elizabeth naar Buckingham Palace, waar de Queen het koningspaar een lunch aanbood.
Aan het begin van het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk begroette koningin Elizabeth koning Willem-Alexander en koningin Máxima met kussen op de Horse Guards Parade. Vervolgens inspecteerde de koning de erewacht samen met prins Charles.
Daarna ging het gezelschap in koetsen naar Buckingham Palace. Onderweg werd het gezelschap toegejuicht door enkele honderden mensen die zich hadden verzameld langs de met Nederlandse vlaggen versierde The Mall.
Op Buckingham Palace schoof het koningspaar aan voor de lunch. Daarna wisselden de vorsten over en weer cadeaus uit en bekeken ze schilderijen in de Picture Gallery in Buckingham Palace. Tot de kunstcollectie van de Britse koninklijke familie behoren onder meer veel Nederlandse meesters.
Later op de dag worden Willem-Alexander en Máxima verwacht bij Westminster Abbey. Daar wordt een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat en krijgt het koningspaar een rondleiding door de kerk. Er wordt onder meer gestopt bij de graven van Willem III en zijn vrouw Mary. Vervolgens gaan ze naar het Britse parlement, waar de koning een toespraak geeft.
Aan het einde van de middag keren Willem-Alexander en Máxima terug naar Buckingham Palace. Daar heeft het paar een ontmoeting met oppositieleider Jeremy Corbyn. Dinsdagavond vindt daar ook het staatsbanket plaats.
Woensdag heeft het koningspaar, dat maandagavond al in Londen aankwam, een ontmoeting met de zwaar belaagde Britse premier Theresa May. De eerste plannen voor het staatsbezoek zijn enkele jaren geleden al gemaakt, voordat er sprake was van een brexit-referendum en het daarop volgende besluit van de Britten om uit de Europese Unie te stappen.
Het laatste staatsbezoek was in 1982 en Londen en Den Haag vonden het tijd de hechte onderlinge betrekkingen te versterken en te herbevestigen. Door de aanstaande brexit is die wens alleen maar vergroot. Nederland wil de eeuwenoude handels-en veiligheidsrelatie met de ‘overburen aan de Noordzee’ behouden en waar mogelijk uitbouwen. Tijdens het staatsbezoek wordt daarom ook aandacht besteed aan militaire samenwerking, economie en innovatie.