Economie

Dure olie drukt handelsoverschot

De stijgende olieprijzen zetten het handelsoverschot onder druk. Door de duurder geworden olie is de waarde van de ingevoerde producten in mei snel opgelopen. „De uitvoer van goederen naar het buitenland is ook duidelijk toegenomen, maar wel iets minder dan de invoer", aldus onderzoeker M. Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

ANP
16 July 2004 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

De waarde van de import steeg in mei 8 procent tot 17,8 miljard euro ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De export van goederen leverde 20 miljard euro op. Dat komt neer op een stijging van 6 procent.

Vergeer sprak van een positieve ontwikkeling in de internationale handel, ondanks dat het handelsoverschot licht is gedaald van 2,3 naar 2,2 miljard euro. „Zowel de in– als de uitvoer is flink toegenomen, terwijl de maand mei twee werkdagen minder telde dan een jaar eerder."

Bovendien wees de CBS–onderzoeker erop dat lagere olieprijzen begin dit jaar nog een gunstig effect hadden op het handelsoverschot. „Ook wordt de olie die via de Rotterdamse haven Nederland binnenkomt, hier ook weer bewerkt en voor een belangrijk deel vervolgens als chemisch product geëxporteerd."

Nederlandse bedrijven haalden vooral meer goederen uit landen buiten de Europese Unie. Deze invoer groeide in mei met 11 procent tot 7,6 miljard euro ten opzichte van mei 2003. „China is momenteel sterk in opkomst. Daar kopen we inmiddels vier tot vijf keer zoveel producten dan we er verkopen." De uitvoer naar landen buiten de EU steeg slechts met 3 procent naar 4,4 miljard euro.

De waarde van de import uit EU–landen nam toe met 6 procent tot 10,3 miljard euro. De geëxporteerde producten leverden 15,6 miljard euro op. Dat is een stijging van 7 procent.

Volgens Vergeer is vooral de handel toegenomen met de tien landen, die per 1 mei lid zijn geworden van de EU. „Die lag duidelijk boven het gemiddelde in de EU, terwijl de handel met de ’oude’ landen daar iets onder zat."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer