Buitenland

Huis van Afgevaardigden schrapt hulp aan Saudiërs

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag financiële hulp geschrapt voor Saudi-Arabië omdat dit land onvoldoende meewerkt in Amerika’s strijd tegen het internationale terrorisme. Er ging een -ongebruikelijk- gejuich op toen de maatregel werd goedgekeurd met 217 tegen 191 stemmen.

Van onze correspondent
16 July 2004 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

Dit besluit van het Huis van Afgevaardigden is een politieke nederlaag voor president Bush, die zich vóór de stemming sterk had gemaakt voor goedkeuring van de hulp. „Het afwijzen van deze hulp zal onze samenwerking met Saudi-Arabië in de strijd tegen het terrorisme ernstig ondermijnen”, aldus Bush. Een meerderheid van het Huis, onder wie vele Republikeinse partijgenoten van de president, sloegen zijn advies echter in de wind.

Het gaat hier overigens vooral om een symbolisch gebaar. In een wetsvoorstel voor buitenlandse hulp ter waarde van 19,4 miljard dollar was het bescheiden bedrag van 25.000 dollar uitgetrokken voor Saudi-Arabië. Dit bedrag zou besteed worden aan de opleiding van Saudische militairen. Verschillende afgevaardigden kritiseerden de Saudische autoriteiten, die volgens hen te weinig doen om de financiering door rijke Saudiërs van de terreurbeweging al-Qaida te beëindigen.

Verschillende Democraten kritiseerden verder de „bijzonder nauwe commerciële banden” tussen de familie Bush (president George Bush en diens vader oud-president Bush) en de Saudische koninklijke familie. Vanwege deze banden zou Washington niet streng genoeg optreden tegen Saudi-Arabië. Enkele afgevaardigden vroegen zich af waarom Saudi-Arabië überhaupt in aanmerking komt voor financiële hulp. „Waarom spenderen wij ons belastinggeld aan een van de rijkste olielanden ter wereld?”, vroeg afgevaardigde Shelley Berkley.

Het Huis stemde verder voor stopzetting van financiële hulp aan landen die niet bereid zijn om Amerikaanse militairen immuniteit te verlenen voor vervolging door het Internationale Strafhof in Den Haag. Washington heeft met negentig landen verdragen gesloten om vervolging van Amerikaanse militairen te voorkomen. De extreem rechtse Republikein Tom DeLay noemde het strafhof gisteren een „schertsrechtbank.” Volgens de Amerikanen zou de rechtbank misbruikt kunnen worden voor „politieke processen” tegen Amerikaanse militairen die deelnemen aan VN-vredesmissies.

Dit is een merkwaardig argument, want het strafhof kan alleen in actie komen wanneer er oorlogsmisdaden zijn gepleegd of misdaden tegen de mensheid indien de boosdoeners niet worden vervolgd of niet kunnen worden vervolgd door hun eigen land. Beide besluiten van het Huis van Afgevaardigden moeten overigens nog worden goedgekeurd door de Senaat. Bovendien moet president Bush dan nog tekenen. Het was gisteren nog onduidelijk of de president bereid is om de hele wet op de buitenlandse hulp te blokkeren vanwege het schrappen van de hulp aan Saudi-Arabië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer