’Boeren’ zegevieren in Heerde
In Heerde is het zetelaantal van de Boerenpartij woensdag verdubbeld. De lokale groepering heeft nu vier van de zeventien zetels en is daarmee de op een na grootste in de raad. De partij is de laatste nazaat van de Boerenpartij van boer Koekoek, die eind jaren ’60 in de Tweede Kamer kwam.
Zowel de fractievoorzitter van de Boerenpartij in Heerde, H. J. van Duren, als boer Koekoek was aanvankelijk lid van de CHU. Van Duren, die met zijn partij aan de rechterkant van het lokale spectrum zit, denkt dat hij zijn succes vooral dankt aan missers van de huidige collegepartijen. In hoeverre de hype rond Pim Fortuyn heeft bijgedragen weet hij niet.
Om aan voldoende kiezers te komen werden in diverse gemeenten heuse plakoorlogen gevoerd. Zo plakte de CDA-fractie in de gemeente Alkmaar woensdagnacht vrijwel alle verkiezingsposters van de overige partijen over met de eigen affiche. De overige partijen konden niet veel waardering opbrengen voor de ’verkiezingsstunt’. PvdA-lijsttrekker H. Eggermont reageerde furieus en besloot met gelijke munt terug te betalen. Hij stapte woensdagmiddag op de fiets, gewapend met een groot aantal PvdA-posters, om die weer over de CDA-posters te plakken.
Lijsttrekker V. Kloos van de Onafhankelijke Partij Alkmaar was woedend over de plakactie van zowel het CDA als de PvdA en deed bij de gemeentesecretaris aangifte in verband met „illegaal overplakken van verkiezingsaffiches.” De gemeente Alkmaar reageerde niet op de actie van de christen-democraten. „De plakplaatsen zijn bestemd voor alle politieke partijen. Het is aan de partijen zelf hoeveel ruimte zij elkaar laten. De gemeente is in dezen geen partij”, aldus een gemeentewoordvoerder. Veel stemmen leverde de actie het CDA niet op. De partij verloor 1 procent, maar behield haar zes zetels. De PvdA verloor een zetel.
Degenen die wilden gaan stemmen hadden het niet in elke gemeente even makkelijk. Kiezers van de Purmerendse Bloemenbuurt hadden bijvoorbeeld aanvankelijk grote moeite om de ingang van het stembureau in zorgcentrum De Viervorst te vinden. De ingang was in verband met een verbouwing tijdelijk aan de achterzijde van het zorgcentrum. De gemeente bracht extra routepijlen aan. Ook reed een auto met een megafoon door de buurt. Die verkondigde hoe de bewoners naar binnen konden. ’s Avonds gebeurde dit nog een keer. In het Purmerendse stembureau in de Praktijkschool Waterland kon woensdagochtend twintig minuten lang niet worden gestemd door een defecte stemmachine. Twee mensen liepen boos weg, maar volgens een woordvoerder van de gemeente kwamen zij terug toen het euvel was verholpen.
Ook in Harderwijk waren er problemen met de stemmachines. Doordat in een school de stroom uitviel, konden mensen een halfuur lang niet stemmen.
Ongeveer zestig mensen maakten woensdag in Tilburg gebruik van de zogeheten stemtaxi. De gemeente Tilburg zette een aantal taxi’s in om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen te stemmen. Vooral mindervaliden en bejaarden maakten er gebruik van. Ook in 1999, toen Tilburg naar de stembus ging wegens een gemeentelijke herindeling, werd de stemtaxi ingezet. Burgemeester Stekelenburg fungeerde destijds zelfs als chauffeur.
Dordtenaren konden woensdagavond de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen live per stembureau op internet volgen. Voorzover bekend had Dordrecht daarmee een primeur, want de meeste gemeenten gaven wel een totaaluitslag, maar niet per bureau.